Tejkaramella vagy vajkaramella, nagy különbség talán nincs is közöttük, azt viszont vitathatatlan, hogy talán nincs is, aki ne szeretné. Na jó, a vajkaramellásat talán egy kicsivel többen szeretjük, mert az olyan selymesen omlós. Bár kicsit időigényes az elkészítése, de mindenért kárpótol az íze. Több változatban is készülhet, az egyik a tisztán tejes változat. Ebben az esetben számítsunk arra, hogy a sűrített tejes receptben meghatározott készítési idő duplájával is számolhatunk (lásd lentebb). A hozzávalók mennyiségét csökkenthetjük, de olyan finom, hogy érdemes belőle nagyobb mennyiségben készíteni.
Vajkaramellás cukorka
Hozzávalók
- 0,5 liter tej,
- 3 dl sűrített tej
- 1 kg kristálycukor,
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- késhegynyi só
Elkészítése
A vaj kivételével a hozzávalókat egy edényben feltesszük kis lángon főzni, és 5-10 percenként kevergetve körülbelül másfél órán át főzzük. Ha a cukor karamellizálását másként szoktuk készíteni, akkor tegyünk úgy, de bátran egyszerűsíthetünk a folyamaton, hiszen főzés közben is megtörténik a karamellizálódás. A vajat a végén, vagyis akkor adjuk hozzá, amikor a massza már karamell színű és állagú. Ezután még 5-10 percig főzzük.
Ha mindezzel készen vagyunk, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd kihűlés után felszeleteljük, ízlés szerint porcukorban is meghempergethetjük vagy papírokba csomagoljuk és hűtőben tároljuk.
Kakukkfüves változat
A kakukkfű az egyik legjobb immunerősítő, gyulladáscsökkentő és köhögés csillapító, köptető hatású gyógynövényünk. A téli időszakban kiváló hasznát vehetjük. Egyedüli hátránya, hogy az ízével nem mindenki tud megbarátkozni, a gyerekek különösen nem. Éppen ezért lehet áthidaló megoldás, ha a karamellás cukorral párosítjuk.
Hozzávalók
- 4 dl liter tej,
- 1 dl tömény kakukkfű tea ( az 1 dl-hez két csapott evőkanálnyi kakukkfű )
- 3 dl sűrített tej vagy tejszín
- 1 kg kristálycukor,
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
Megjegyzés: ha van otthon kakukkfű-szirupunk, akkor azzal is helyettesíthetjük a teát, de ez esetben kevesebb cukor is elég lesz az összmennyiséghez.
Az elkészítése hasonlóképpen történik, mint az előző változatnál. A további hatást fokozhatjuk, vagy változatosabbá tehetjük gyógycukorkánkat, ha lándzsás útifüvet is használunk. Ha pedig egy istenien finom karamellás krémet szeretnénk kipróbálni, akkor mutatjuk a biztos receptet.