Otthon készült

Kiment a divatból torkos csütörtök

A programot 2006-ban indítottak útjára, de az utóbbi években kifulladt a kezdeményezés.

A Magyar Turisztikai Ügynökség idén nem szervezi meg a torkos csütörtököt, a korábban népszerű akció weboldala is megszűnt. Ettől függetlenül 2017-ben is adhatnak az éttermek 50 százalékos kedvezményt március 2-án – a torkos csütörtök ugyanis idén erre a napra esik.

Tajvani vendégek étkeznek a Hortobágyi Csárdában a Torkos csütörtök akció napján, 2015. február 19-én. Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

2006-ban indította útjára a jogelőd, a Magyar Turizmus Zrt. a torkos csütörtököt, mely egy néphagyomány alapján jött létre: e szerint a húsvéti böjt előtt, a hamvazó szerda utáni csütörtökön még lakmároztak egy nagyot a „népek”.

Vendégek étkeznek a dunaújvárosi Dunagyöngye Halászcsárdában. Fotó: MTI – Mudra László

A kezdetekben kiváló ötletnek bizonyult, hogy a „rendezvény” összefogja a vendéglátással foglalkozó helyeket, akik ezen a napon fél áron kínálták portékáikat.

Szendvicsek egy borospincében a torkos csütörtökön a tótszentmártoni Kámán-hegyen 2014. február 27-én. Fotó: MTI – Varga György

Még logótervezési pályázatot is hirdettek, sőt gyermekbarát és kutyabarát éttermek is hirdették magukat a nagy napra, de ez már a múlt.

Valószínű az egyre kevesebb érdeklődő vendéglátós miatt hozta meg a Magyar Turisztikai Ügynökség azt a döntést, hogy nem próbálkoznak meg az esemény megszervezésével. Az éttermek március 2-án így egyedileg szervezhetnek maguknak torkos csütörtököt – ha kedvük éppen úgy tartja.

Szakácsok dolgoznak a Hortobágyi Csárda konyháján a Torkos csütörtök akció napján, 2015. február 19-én. Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A torkos csütörtök ételkínálatából egy receptet is kerestünk. A korábbi években ezt a kedvelt, igazán ínycsiklandó füstölt tarját kínálták a mezőberényi Tópart Vendéglőben – nem csak húsimádóknak.

Hosszútói tüzes tekercs

Hozzávaló 10 személyre: 1,4 kg füstölt tarja, 0,2 kg kígyóuborka, 0,1 kg Karaván sajt, 0,15 kg lilahagyma, 0,05 kg “Erős Pista”, 0,02 kg só, 0,02 kg fokhagyma, 4 db tojás, 0,15 kg liszt, 0,25 kg zsemlemorzsa, 1 liler étolaj.

Fotó: topart-vendeglo.hu

Elkészítése: a füstölt tarját vékonycsíkokra vágjuk, lepirítjuk, kevés pörköltlével felengedjük, csipet liszttel sűrítjük és hűlni hagyjuk. Hozzákeverjük a vékony csíkokra vágott uborkát, sajtot, lilahagymát, Erős Pistát, zúzott fokhagymát. A karajt felszeleteljük (20 szelet), kiklopfoljuk, sózzuk. A tölteléket 20 egyenlő részre osztva a szeletekre halmozzuk. Felgöngyölítés után lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatva, forró olajban ropogósra sütjük.

A húst kettévágva, igény szerinti körettel tálaljuk. Friss zöldségekből készített salátát kínálunk hozzá.

Címfotó: MTI – Czika László

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik