Otthon készült

Kiment a divatból torkos csütörtök

A programot 2006-ban indítottak útjára, de az utóbbi években kifulladt a kezdeményezés.

A Magyar Turisztikai Ügynökség idén nem szervezi meg a torkos csütörtököt, a korábban népszerű akció weboldala is megszűnt. Ettől függetlenül 2017-ben is adhatnak az éttermek 50 százalékos kedvezményt március 2-án – a torkos csütörtök ugyanis idén erre a napra esik.

Tajvani vendégek étkeznek a Hortobágyi Csárdában a Torkos csütörtök akció napján, 2015. február 19-én. Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

2006-ban indította útjára a jogelőd, a Magyar Turizmus Zrt. a torkos csütörtököt, mely egy néphagyomány alapján jött létre: e szerint a húsvéti böjt előtt, a hamvazó szerda utáni csütörtökön még lakmároztak egy nagyot a „népek”.

Vendégek étkeznek a dunaújvárosi Dunagyöngye Halászcsárdában. Fotó: MTI – Mudra László

A kezdetekben kiváló ötletnek bizonyult, hogy a „rendezvény” összefogja a vendéglátással foglalkozó helyeket, akik ezen a napon fél áron kínálták portékáikat.

Szendvicsek egy borospincében a torkos csütörtökön a tótszentmártoni Kámán-hegyen 2014. február 27-én. Fotó: MTI – Varga György

Még logótervezési pályázatot is hirdettek, sőt gyermekbarát és kutyabarát éttermek is hirdették magukat a nagy napra, de ez már a múlt.

Valószínű az egyre kevesebb érdeklődő vendéglátós miatt hozta meg a Magyar Turisztikai Ügynökség azt a döntést, hogy nem próbálkoznak meg az esemény megszervezésével. Az éttermek március 2-án így egyedileg szervezhetnek maguknak torkos csütörtököt – ha kedvük éppen úgy tartja.

Szakácsok dolgoznak a Hortobágyi Csárda konyháján a Torkos csütörtök akció napján, 2015. február 19-én. Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A torkos csütörtök ételkínálatából egy receptet is kerestünk. A korábbi években ezt a kedvelt, igazán ínycsiklandó füstölt tarját kínálták a mezőberényi Tópart Vendéglőben – nem csak húsimádóknak.

Hosszútói tüzes tekercs

Hozzávaló 10 személyre: 1,4 kg füstölt tarja, 0,2 kg kígyóuborka, 0,1 kg Karaván sajt, 0,15 kg lilahagyma, 0,05 kg “Erős Pista”, 0,02 kg só, 0,02 kg fokhagyma, 4 db tojás, 0,15 kg liszt, 0,25 kg zsemlemorzsa, 1 liler étolaj.

Fotó: topart-vendeglo.hu

Elkészítése: a füstölt tarját vékonycsíkokra vágjuk, lepirítjuk, kevés pörköltlével felengedjük, csipet liszttel sűrítjük és hűlni hagyjuk. Hozzákeverjük a vékony csíkokra vágott uborkát, sajtot, lilahagymát, Erős Pistát, zúzott fokhagymát. A karajt felszeleteljük (20 szelet), kiklopfoljuk, sózzuk. A tölteléket 20 egyenlő részre osztva a szeletekre halmozzuk. Felgöngyölítés után lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatva, forró olajban ropogósra sütjük.

A húst kettévágva, igény szerinti körettel tálaljuk. Friss zöldségekből készített salátát kínálunk hozzá.

Címfotó: MTI – Czika László

Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.