A hagyományos sonka-tojás-torma hármas mellett az ünnepi asztal ékessége lehet a sonkasaláta, melynek receptjét a ketkes.com oldalon találtuk.
Hozzávalók
15 dkg sonka, 1 fejes saláta, 2 főtt tojás, fél csokor retek, fél fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál olaj, 1 citrom, 2 dkg porcukor, 10 dkg sajt, őrölt bors, só.
Elkészítése
A sonkát vékony csíkokra vágjuk. A salátát apróbb darabokra tépkedjük, a tojásokat negyedekre, a retkeket pedig cikkekre vágjuk. A darabolt anyagokat óvatosan összekeverjük. A finomra vágott hagymához hozzáadjuk az olajat, a citrom levét, majd sóval, borssal, cukorral, ízesítjük. Az így elkészített öntetbe belekeverjük a darabolt anyagokat. A salátalevelekre felhalmozva tálaljuk, reszelt sajttal meghintjük.
Ízlés szerint szórhatunk rá zöldfűszereket – petrezselymet, bazsalikomot, metélőhagymát vagy oregánót is.