Emilia Romagna Olaszország egyik legtermékenyebb régiója. Itt készül többek között a sokak által imádott parmezán sajt, az összetéveszthetetlen ízvilággal rendelkező Lambrusco bor, és nem utolsó sorban a világ vezető balzsamecete is – írja riportjában a Condé Nast Traveler.
A hagyományos verzió nagyon, de nagyon távol áll attól, mint amit általánosságban balzsamecetnek neveznek. A térségben 300 őstermelő foglalkozik balzsamecettel, többségük Modena külvárosában. A település az elmúlt időszakban egyre felkapottabb a turisták körében, főként mesébe illő kikötői és szűk sétálóutcái miatt.
Az ecetet készítő mesterek házai semmiben nem különböznek a környező épületektől, de a zárt ajtók mögött gyakran több generáció óta zajlik az aprólékos, minőségi munka.
Minden a nagyapámmal, Pirettoval kezdődött
– mesélte Simone Caselli, az egyik neves balzsamecet-gyártó, az Acetaia Caselli jelenlegi mestere.
Mint mondta, a hordókkal teli padláson egyáltalán nem szigetelnek. Télen hidegre, nyáron pedig nedves, meleg környezetre van szükségük a balzsamecet megfelelő érleléséhez.
Az ecet élete a szőlőben kezdődik. Nem vásárolnak gyümölcsöt, saját szőlőskertjük van. A balzsamecetük összetétele 30 százalékban fehér Trebbiano szőlő, 70 százalékban pedig vörös Lambrusco.
A tradicionális balzsamecet legalább 12, de akár 25 éves is lehet, hogy megkapja a legmagasabb, extravecchio minősítést.
Amikor a balzsamecetet kóstoljuk, az édes és a savanyú, valamint az erőteljes és a kellemes íz között keressük az egyensúlyt
– fogalmazott Caselli.
Hozzátette, napjainkban minden felgyorsult, de a legjobb balzsamecet elkészítéséhez nem szabad rohanni.
Mire figyeljünk, ha balzsamecetet vásárolunk?
A hagyományos balzsamecet palackozására csak és kizárólag gömb alakú, vékony nyakú, 100 milliliteres palackot használhatnak a gyártók. A 12 éves ecet kupakjának színe piros, a 25 évesé arany.
Mire jó a balzsamecet?
- A benne C-vitamin erősíti a szervezetünket, hatékonyabbá teszi az immunrendszerünk működését – írja a HáziPatika.
- A balzsamecet savassága stimulálhatja a gyomor működését, így hatékonyabbá teheti az emésztést.
- Kutatások szerint a balzsamecet fogyasztása javíthatja a szervezet inzulinra adott válaszreakcióját.
- A balzsamecet fogyasztása a testsúly normalizálásához is hozzájárulhat.
(Kiemelt kép: Thinkstock)