Otthon készült

Őszi finomságokkal körített szarvasérme lett Esztergom étele

Több helyi étterem kínálatában szerepel, de mi megmutatjuk a receptjét is.

Az Esztergom étele főzőverseny 2013-ban kezdődött, elindítását a tájjellegű étel hiánya inspirálta. Az azóta minden évben megrendezett programokon szakmai zsűri választja ki a győztes fogást, mely utána egy éven át több helyi étterem kínálatában szerepel – olvasható az izekkorokhangulatok.hu portálon.

A hagyományos Ízek-Korok-Hangulatok Kulturális és Gasztronómiai Fesztiválon idén is megrendezték az Esztergom étele főzőversenyt, melyen a zsűri az Ister-Granum Vadász-Hagyományőrző SE ételét találta az ízharmónia és ötletesség szempontjából a legjobbnak. A 100 ezer forintos fődíj mellett a Szarvasérme őszi finomságokkal névre hallgató kreációjuk egyben a 2016-os évben Esztergom étele lett.

esztergom2

A győztes receptet is közzétették, így nyugodtan kipróbálhatjuk otthon is a finomság elkészítését.

Szarvasérme őszi finomságokkal

Hozzávalók (2 fő részére): kb. 40 dkg. szarvashátszín, 2 darab közepes gomba (vargánya vagy csiperke), 10 dkg csirkemáj, 1 szál póréhagyma, közepes fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, vastaghúsú paradicsompaprika, méz, vörösbor, 25 dkg darált dió, leveles réteslap, 1.5 dl tej, fél szelet száraz kenyér, mustár, fűszerek,  4 darab fürjtojás, 3 fürt otelló szőlő, néhány szál zellerlevél, balzsamecet.

Elkészítése

A szarvashátszínt megtisztítjuk, lehártyázzuk, megformázzuk, majd pácoljuk. Mustár, őrölt bors keverékével pácoljuk a húst, majd hűtőben.

A gombafejeket megtisztítjuk, csak a gomba kalapját használjuk. A töltelék elkészítése: vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, paprika, gomba, pici zellerlevél apróra vágott keverékét lehetőleg mangalica zsíron pároljuk puhára, közben a csirkemájat apróra vágjuk, és a puhára párolt zöldségekhez adjuk, vigyázva arra, hogy a máj ne keményedjen meg.

Ízlés szerint borssal, sóval. Közben a megtisztított szőlőszemeket (nagy szemek esetén kettévágva) 1.5 dl vörösborban pároljuk, és két evőkanál mézet adunk hozzá. Párolás után (a szemek maradjanak lehetőleg egészben a levet tegyük félre. A száraz kenyeret beáztatjuk vízzel, kicsavarjuk, 2 kanálnyi levet adunk a szőlő levéből a kenyérre. Ezt adjuk hozzá a töltelékhez, 2 db fürjtojást is hozzáadunk és összekeverjük. Az elkészített gombafejeket ezzel a töltelékkel töltjük meg úgy, hogy a közepén egy fészket készítünk, ebbe tesszük a fürjtojásokat. A  párolt szőlőszemekkel elkészítjük a rétes tölteléket.

A tejet forraljuk, forralás után 2 kanál mézet adunk hozzá. Elkeverjük, hozzáadjuk a darált diót, így egy jól kezelhető masszát kell kapnunk. Ehhez adjuk a szőlőt. Az előkészített réteslapra egyenletesen elosztjuk a masszát, majd szépen feltekerjük a rétest. Sütőbe tesszük (előtte a tetejét tojással megkenjük), majd ropogósra sütjük.

A gombafejeket megtöltve – közepén a fürjtojással – úgy sütjük, hogy a tojások lágyak maradjanak. A szarvashátszínt nagy hőmérsékletű (lehetőleg mangalica zsíron)  kérgesítjük, ízlés szerint sózzuk. A  vörösboros szőlőlevét bőven felöntjük mézzel és nagy hőfokon forraljuk addig, hogy sűrűsödjön a massza, és néhány csepp balzsamecetet  adunk hozzá. Az elkészült masszát tányérra helyezzük úgy, hogy a felszeletelt rétest a közepére tesszük, de díszítésként a rétesre is kerülhet. A szarvasérmét és a töltött gombafejeket is elhelyezzük a tányéron, majd tálaljuk.

Kapcsolódó cikk: Így vadítsd meg májjal az erdei gombás palacsintát

Fotók: izekkorokhangularok.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik