Otthon készült

25 évig készül az eredeti olasz balzsamecet

Itália csücskében a padlások teli vannak hordókkal, melyekben a balzsamecetet érlelik.

Emilia Romagna Olaszország egyik legtermékenyebb régiója. Itt készül többek között a sokak által imádott parmezán sajt, az összetéveszthetetlen ízvilággal rendelkező Lambrusco bor, és nem utolsó sorban a világ vezető balzsamecete is – írja riportjában a Condé Nast Traveler.

A hagyományos verzió nagyon, de nagyon távol áll attól, mint amit általánosságban balzsamecetnek neveznek. A térségben 300 őstermelő foglalkozik balzsamecettel, többségük Modena külvárosában. A település az elmúlt időszakban egyre felkapottabb a turisták körében, főként mesébe illő kikötői és szűk sétálóutcái miatt.

Az ecetet készítő mesterek házai semmiben nem különböznek a környező épületektől, de a zárt ajtók mögött gyakran több generáció óta zajlik az aprólékos, minőségi munka.

Minden a nagyapámmal, Pirettoval kezdődött

– mesélte Simone Caselli, az egyik neves balzsamecet-gyártó, az Acetaia Caselli jelenlegi mestere.

Mint mondta, a hordókkal teli padláson egyáltalán nem szigetelnek. Télen hidegre, nyáron pedig nedves, meleg környezetre van szükségük a balzsamecet megfelelő érleléséhez.

Az ecet élete a szőlőben kezdődik. Nem vásárolnak gyümölcsöt, saját szőlőskertjük van. A balzsamecetük összetétele 30 százalékban fehér Trebbiano szőlő, 70 százalékban pedig vörös Lambrusco.

Fotó: Thinkstock

A betakarítást követően a kimagozott szőlőlét 24 órán át főzik a szabad levegőn, mire az adag a felére nem csökken. Az így kifőzött mustot két hónapig tárolják a pincében, majd ezt követően helyezik át a tölgy- vagy gesztenyefából készült anyahordókba és viszik fel a padlásra, ahol egy évet állnak.

A tradicionális balzsamecet legalább 12, de akár 25 éves is lehet, hogy megkapja a legmagasabb, extravecchio minősítést.

Amikor a balzsamecetet kóstoljuk, az édes és a savanyú, valamint az erőteljes és a kellemes íz között keressük az egyensúlyt

– fogalmazott Caselli.

Hozzátette, napjainkban minden felgyorsult, de a legjobb balzsamecet elkészítéséhez nem szabad rohanni.

Mire figyeljünk, ha balzsamecetet vásárolunk?

A hagyományos balzsamecet palackozására csak és kizárólag gömb alakú, vékony nyakú, 100 milliliteres palackot használhatnak a gyártók. A 12 éves ecet kupakjának színe piros, a 25 évesé arany.

Mire jó a balzsamecet?

  • A benne C-vitamin erősíti a szervezetünket, hatékonyabbá teszi az immunrendszerünk működését – írja a HáziPatika.
  • A balzsamecet savassága stimulálhatja a gyomor működését, így hatékonyabbá teheti az emésztést.
  • Kutatások szerint a balzsamecet fogyasztása javíthatja a szervezet inzulinra adott válaszreakcióját.
  • A balzsamecet fogyasztása a testsúly normalizálásához is hozzájárulhat.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik