Itt a szezon: erre használjuk a vadgesztenyét

Szinte minden része felhasználható a házipatikában és azon túl is. Érdemes újra felfedezni!
Kapcsolódó cikkek

A vadgesztenye nagyon sokoldalúan felhasználható, és nagyon sok egészségügyi problémát képes orvosolni – írja a Vitaminsziget.

Felhasználását tekintve elmondhatjuk, hogy igen sokoldalú gyógynövény, amiből többnyire otthon is elkészíthetjük a leginkább kedvünkre valót.

Fotó: pixabay.com

Vadgesztenye-tinktúra készítése

gyűjtsünk friss vadgesztenyét, távolítsuk el a vékony, barna héjat, aprítsuk fel a belső fehér részt, majd töltsük bele egy csavaros üvegbe. Ezután öntsük fel patikában vásárolt, minimum 70%-os alkohollal.  Az üveget jól zárjuk le és tegyük fénytől védett helyre. 2-3 héten át legalább naponta egyszer erősen rázzuk össze. Három hét elteltével szűrjük le, töltsük át a tiszta folyadékot egy jól zárható üvegbe és használjuk egészséggel.

Vadgesztenye olajos kivonatának készítése

Ez a készítmény ízületi gyulladásra és visszérre ajánlott. Összehúzó hatása miatt kiváló ödémára is. Remek bőrápoló szer, rosaceás bőrt és száraz, kirepedezett bőrt is ápolhatsz vele.

Elkészítése: 2 literes üvegbe tegyünk 25-30 db kockára vágott vadgesztenyét, majd locsoljuk meg egy kevés alkohollal . Az alkohol minimum 70 fokos legyen, amit patikából tudunk beszerezni. Néhány napig hagyjuk ebben az oldatban ázni a gesztenyét ( ha van már otthon kész tinktúránk, akkor ez a művelet el is hagyható). Ezt követően a kész a gesztenyés tinktúrához, masszához öntsünk hozzá 1 dl olivaolajat, sűrűbb állag érdekében tegyünk hozzá 5 dkg disznózsírt. Forraljunk fel egy edényben vizet, és a gyöngyöző víz fölé tegyük a gesztenyés tálunkat, és hagyjuk a gőzfürdőn kb 30-40 percig. Ezután vegyük le, hagyjuk kihűlni. 1-2 napra tegyük hűvös helyre majd újra melegítsük fel, szűrjük le  és töltsük üvegbe. Hűvös helyen tároljuk.

Így készül a gyógynövényekkel teljes vadgesztenye krém
Nem szükséges mindig patikamérleg, az a fontos, hogy lehetőleg csak gyógynövényből készítsük.

Vadgesztenye, mint biomosószer

Az utóbbi években újra hódít a környezettudatos emberek körében a vadgesztenyével való mosás. A vadgesztenye termése azért alkalmas mosásra, mert magas a triterpén-szaponin tartalma. Ehhez el kell távolítani a gesztenye barna héját, a fehér belsőt fel kell aprítani és megszárítani, végül porrá kell őrölni. Ezt kávédarálón vagy diódarálón is elvégezhetjük Az előbbi egy finomabb port, az utóbbi egy szemcsésebb állagot eredményez.

A vadgesztenye mosópor erősen habzik, ezért fele annyi kell belőle, mint a hagyományos mosóporokból. Ha fehér ruhákhoz használod, adhatunk hozzá nátrium perkarbonátot is. Öblítőként használj vízzel hígított ecetet, amihez adhatsz pár csepp illóolajat, vagy mosóparfümöt, hogy kellemes illatúak legyenek a ruháid.

Ha folyékony mosószert szeretnénk, akkor 6-8 gesztenyét a héjától megszabadítva  apró darabokra zúzzuk, majd 1 liter vízben 10 percig  főzzük, amit aztán hagyni kell kihűlni.  1 liter mosólé körülbelül 7-8 mosásra lesz elegendő. Ha teszünk hozzá egy kis teafaolajat, akkor fertőtlenítettük is.