Ha igazán szép és különleges dekorációval szeretnénk ünnepivé tenni egy-egy süteményt, leginkább tortát, akkor a csokoládé csipke tökéletes ötlet. Ahhoz, hogy a csokoládéból fényes, roppanós, hosszan eltartható terméket készíthessünk, ki kell alakítanunk a csokoládé tökéletes kristályszerkezetét. Ezt temperálással érhetjük el. Ha ezzel a művelettel nem szeretnénk foglalkozni, akkor mutatunk egy egyszerűbb megoldást.
Hozzávalók
- tortabevonó étcsokoládé
- mérőszalag
- sütőpapír
- közepes méretű uzsonnás zacskó
Tételezzük fel, hogy ha már a tortadíszítés fortélyait tanuljuk, akkor elkészült az alap süteményünk. Bármilyen ízvilágban is készült, arra figyeljünk, hogy a csipkét csak teljesen kihűlt tortára tegyük, mert különben elmosódik a minta.
- Első lépésként a mérjük körbe a tortát és vágjunk ennek megfelelő nagyságú és szélességű sütőpapírt.
- A hőn áhított formát jó, ha előzőleg rárajzoljuk a papírra, így biztos kisebb hibaszázalékkal dolgozunk.
- A feldarabolt csokoládét folyamatos kevergetés közben felolvasztjuk, egy evőkanál vizet is adhatunk hozzá. Lassú tűzön dolgozzunk.
- Várunk egy kicsit, hogy kihűljön, de ne túlságosan, mert akkor nem jön ki a massza a résen.
- Egy műanyag zacskó egyik sarkát szúrjuk ki egy fogpiszkálóval, és öntsük bele az így felolvasztott csokoládét.
- Amikor elkészültünk, akkor hagyjuk szobahőmérsékleten dermedni. Ne tegyük hűtőbe, mert a gyors dermedés hatására törékennyé válhat.
- Amikor megkötött a csokoládé, óvatosan simítsuk papírostul a torta oldalára a sablont.
- Tegyük be a hűtőbe körülbelül 15 percre.
- Amikor letelt az idő, óvatosan húzzuk le a papírt a mintáról.
A készítés menete videón
Csokipasztillákból így lehet exkluzív “csomagolás”
Kiemelt fotó: thechocolateaddict.com