Életmód

Csokoládéválságot idézhet elő a jelentős kakaóhiány

A csokoládé a világ legnépszerűbb édessége. Bár a megállapítás aligha szorul magyarázatra, ezt jól bizonyítja, hogy 2015-ben rekordmennyiségű, több mint hétmillió tonna csokit értékesítettek világszerte az üzletekben.

Egyre több kakaóra lenne szükség a termés viszont nemrégiben visszaesett, a friss jelentések pedig azt prognosztizálják, hogy előbb-utóbb kifogyunk a csokoládéból.

Mi a csokifogyasztás megnövekedésének oka?

Kína és India bizonyos régióiban néhány éve még luxusnak számított egy-egy tábla csokoládé megvásárlása, nemrég viszont az említett ázsiai országokban is mindenki számára hozzáférhető lett a finomság.

Fotó: 123rf.com
Fotó: 123rf.com

Rég nem látott mélységek

A Wall Street Journal cikke szerint Ghána, a világ második kakaónagyhatalma tavaly óta folyamatos esést produkál a termelésben. Ennek oka lehet, hogy a farmerek nem követik a bevált mezőgazdasági gyakorlatokat, így csak egyharmad akkora terméshozammal bírnak, mint amennyi kivitelezhető lenne.

Ebből pedig az következik, hogy 2012 óta 40 százalékkal nőtt a kakaó ára.

Van-e kiút?

Hogy megmentsék az iparágat, a csokoládégyárak, mint a Mars (a Snickers és az M&Ms gyártói) és a Mondelez (az Oreos és a Cadbury gyártói) egymilliárd dollár befektetésével próbálnak újra életet lehelni a kakaógazdaságba.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Változtatnunk kell. Nincsenek olyan erdőterületeink, mint egykoron, nincs annyi eső, mint nagyapáink idejében és a föld sem olyan termékeny már. Nem véletlen, hogy a fiatalok inkább beköltöznek a városba egy jobb élet reményében

– mondta Yaa Amekudzi, a Mondelez szóvivője.

Hogy megakadályozzák a kakaótermés teljes összeomlását, Amekudzi kollégáival száznál is több ghánai falu vezetőivel egyeztetett a jövőbeli munkálatokat illetően. 

Ugyanakkor maradnak így is olyan problémák, amikkel nem lehet mit kezdeni. A rossz időjárás és a betegségek kikerülhetetlen velejárói a kakaótermesztésnek. Ráadásul az új fáknak legalább 2-4 év kell, hogy szüretelni lehessen őket.

Ha a tendencia folytatódik, és nem sikerül helyreállítani a világ rendjét, akkor bele kell törődnünk, hogy előbb-utóbb eltűnik a csokoládé a Föld felszínéről. De hogy méregdrága lesz, annyi biztos.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik