Ezek az apró édességek könnyen elkészíthetők és legalább ilyen gyorsan fogynak. Extra ízekkel gazdagítható, például Amaretto likőrrel, Baileys-zel vagy rummal, amelyet az olvasztott csokoládéhoz keverünk.
Hozzávalók
- 25 dkg keserű csokoládé
- ½ csésze zsíros tejszín
- 3 evőkanál vaj darabokra vágva
- ½ csésze pirított mogyoró
- 3 evőkanál minőségi kakaópor.
Így készül
Aprítógépben nagyon finomra őröljük a csokoládét. Egy edényben melegítsük fel a tejszínt közepes lángon, majd öntsük a csokoládéhoz. Robotgéppel verjük tovább, és adjuk hozzá a vajat. Egy sütőlemezt béleljük ki sütőpapírral, öntsük rá a csokoládés keveréket és terítsük el egyenletesen. 2-3 órát pihentessük hűtőszekrényben, hogy jól tudjuk formázni. Mielőtt golyókat formáznánk, távosítsuk el óvatosan a sütőpapírt, és tegyük a csokoládélapot egy nagy vágódeszkára. Forró vízbe mártott késsel vágjuk fel 26-32 darabra, függően attól mekkora golyókat szeretnénk.
Minden egyes darabból hengergessünk egy kis gombócot, majd a felét apróra vágott mogyoróba, a másik felét kakaóporba mártsuk. Ha úgy tartja kedvünk és ízlésünk beboríthatjuk darált mandulával, dióval, kókusszal, színes aprócukorral vagy tortadarával. Hűtőszekrényben tároljuk.
Az alapreceptet számtalan módon variálhatjuk: fűszerezhetjük a masszát alkohollal (rum, konyak, likőr), fahéjjal, narancshéjjal, mentával, vaníliával, kardamommal vagy chilivel.
A kis golyók belsejébe rejthetünk meglepetéseket is: pirított egész mandulát vagy mogyorót, natúr vagy alkoholba áztatott aszalt gyümölcsöt, de akár egy picike marcipángolyót is.
Karácsonyi trüffel
A hideg és karácsony közeledtével mindig vágyunk valamire, ami csoki, ami narancs, ami fahéj vagy rum. Mindezek kombinációja lehet az alapja a karácsonyi trüffelnek. Ha nincs ötletünk, akkor érdemes egy-két adagot készíteni. Ízlésesen csomagolva biztos siker.
Marcipános trüffel
A marcipán önmagában is mennyei élményt nyújt, érdemes ünnepi alkalmakkor megbolondítani vele süteményeinket, így a trüffelt is. Az igazi a keserű mandulából készült, de ha kedvünk tartja, készíthetünk ún. “hamis marcipánt”.
Címlapfotó: tasteofhome.com