Otthon készült

Kreatív konyha: gouda sajtos, magvas pogácsa

Élesztő nélkül is készíthetünk pogit. Egészséges és finom.

Pogácsát megannyi változatban készíthetünk. Lehet pehelykönnyű, hajtogatott, tepertős,  élesztővel vagy sütőporral készült. Most olyan változatot hoztunk, amiben ez utóbbiakra nem lesz szükség, mégis finom. A receptért köszönet Hrisztov Máriának.

Hozzávalók

(kb. 150 db pogácsához)

  • 0,5 kg finomliszt (lehet teljes kiőrlésű fajta is)
  • 0,5 kg vaj vagy margarin
  • 0,5 kg tehéntúró
  • tojássárgája
  • 25-30 dkg gouda sajt
  • 20 dkg napraforgó vagy tökmag

Elkészítés

A lisztet , a margarint, a túrót összedolgozzuk , sózzuk, és egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Másnap kb. 0,5 cm-re kinyújtjuk és szaggatjuk. A tetejét kenjük meg tojássárgájával, rá a reszelt sajt, és szórjuk meg kedvenc magunkkal (napraforgó- vagy tökmag). 200 fokosra előmelegített sütőben 20 perc elkészül.

Megjegyzés: Ha szeretjük a juhtúrót, akkor a tehéntúróval fele-fele arányban használhatjuk. Ha kedvünk tartja, a magvakat darálva dúsíthatjuk a tésztát.

Érdekesség a gouda sajtról

Sokan gudának vagy goudának ejtik, a helyes kiejtés houda. A gouda Hollandiából érkezik hozzánk, az ország éves sajttermelésének több mint 60%-át teszi ki. Pasztőrözött tehéntejből készítik, zsírtartalma 50 % körüli. (A hozzá hasonló edámi sajtnak 40 %-os a zsírtartalma). Minél hosszabban érlelik, annál karakteresebb  az íze, keménysége is e szerint változik. A minimális érlelési ideje egy hónap. Felhasználhatjuk sajttálakba, szendvicsekhez, krémlevesekhez.

Jelenleg ez a világ legfinomabb sajtja
300 résztvevő közül választották ki a legjobbat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik