Pogácsát megannyi változatban készíthetünk. Lehet pehelykönnyű, hajtogatott, tepertős, élesztővel vagy sütőporral készült. Most olyan változatot hoztunk, amiben ez utóbbiakra nem lesz szükség, mégis finom. A receptért köszönet Hrisztov Máriának.
Hozzávalók
(kb. 150 db pogácsához)
- 0,5 kg finomliszt (lehet teljes kiőrlésű fajta is)
- 0,5 kg vaj vagy margarin
- 0,5 kg tehéntúró
- só
- tojássárgája
- 25-30 dkg gouda sajt
- 20 dkg napraforgó vagy tökmag
Elkészítés
A lisztet , a margarint, a túrót összedolgozzuk , sózzuk, és egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Másnap kb. 0,5 cm-re kinyújtjuk és szaggatjuk. A tetejét kenjük meg tojássárgájával, rá a reszelt sajt, és szórjuk meg kedvenc magunkkal (napraforgó- vagy tökmag). 200 fokosra előmelegített sütőben 20 perc elkészül.
Megjegyzés: Ha szeretjük a juhtúrót, akkor a tehéntúróval fele-fele arányban használhatjuk. Ha kedvünk tartja, a magvakat darálva dúsíthatjuk a tésztát.
Érdekesség a gouda sajtról
Sokan gudának vagy goudának ejtik, a helyes kiejtés houda. A gouda Hollandiából érkezik hozzánk, az ország éves sajttermelésének több mint 60%-át teszi ki. Pasztőrözött tehéntejből készítik, zsírtartalma 50 % körüli. (A hozzá hasonló edámi sajtnak 40 %-os a zsírtartalma). Minél hosszabban érlelik, annál karakteresebb az íze, keménysége is e szerint változik. A minimális érlelési ideje egy hónap. Felhasználhatjuk sajttálakba, szendvicsekhez, krémlevesekhez.