Otthon készült

Jelentősen drágulhat a kenyér és a tej ára

Az időjárás is döntő tényezőnek számít.

A közeljövőben jelentősen drágulhat a kenyér, a tej, a vaj és a tejföl ára, mert gabonából kevesebb terem, a nyáron kevesebb takarmányt, de több vizet fogyasztó tehenek teje pedig felhígul, ezért kevesebb benne a zsír – írta a Délmagyar.

A gyenge forint felhajtja a főleg külföldről beszerzett adalékanyagok árát, az üzemanyagok drágulása pedig a szállítási költségeket. Egyelőre azt jelezték a malmok, hogy idén kevés étkezési búza terem, ami egyértelműen árdrágító tényező

– mondta a portálnak Varga Ferenc,  a mórahalmi Varga Pékség vezetője.

A Délmagyar információi szerint a tejtermékek augusztustól várható áremelkedésének okai ennél is összetettebbek. Legalább 15 százalékkal drágulhat a tejföl és a vaj, a tejért pedig legkevesebb 5-7 százalékkal kell majd többet fizetni augusztustól.

Minél melegebb van, annál többet iszik, és egyre kevesebbet eszik a tehén, ettől pedig felhígul a teje. Május óta minden termelő a standard 3,7 grammos zsírszázalék alatt termel. Ezen takarmányozással lehet változtatni, de akkor a mennyiség rovására megy a magasabb zsírszázalék

– nyilatkozta László Róbert, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökségi tagja.

A piacon ugyanakkor dübörög felfelé a tejzsír ára. A feldolgozóknak muszáj akár a dupláját is kifizetniük érte, ezért elkerülhetetlen az áremelés.

Azért van itt erő, izom, mert mindennap tejet iszom!
Szemben az alkoholfogyasztással, Magyarország a tejfogyasztásban nem tartozik a világ élvonalába.

Kiemelt kép: tarpa.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik