Augusztus végétől akár újév utánig is élvezhetjük a finom gyümölcsöt. Amellett, hogy ízletes, táplálkozástani szempontból is számos előnye van.
- A kínaiak 3000 éve foglalkoznak termesztésével.
- A rómaiak még nem fogyasztották nyersen. Plinius párolva, mézzel édesítve javasolta „az istenek ajándékát”, és több mint 30 változatról számolt be. A francia királyok udvarában luxusételnek számított. A napjainkban ismert lédús változatok az 1700-as években elkezdődött nemesítői tevékenység eredményeképpen alakultak ki – írja a Tudatos vásárló oldala.
- A legfontosabb körtetermesztő országok Kína és Olaszország.
- A körte fontos C-vitamin- és rézforrás. Ezek az antioxidáns anyagok erősítik a szervezet saját védekezőrendszerét. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek működését, aktivizálja az E-vitamint. Az antioxidáns tartalom az érés előrehaladtával növekszik.
- Az élelmi rostokban gazdag gyümölcs karbantartja emésztőrendszerünket. Fogyasztása előnyös hatású bizonyos típusú szívbetegségek, reuma és érelmeszesedés ellen.
- A réz és az élelmi rost együttes fogyasztása különösen kedvező a vastagbél működése szempontjából.
- A réz mellett káliumot, cinket, magnéziumot, vasat és kálciumot tartalmaz.
A körtéből rengeteg finomság, étel, ital készíthető. Mutatunk egyet!
Gyors körtés finomság
Hozzávalók:
- 5 db érett, zamatos körte
- 1 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- fél bögre olaj
- 3 db tojás
- 1 dl tej
- fél csomag sütőpor
- mazsola, dió, mandula tetszés szerint
Elkészítés
A tojást a liszttel, cukorral, sütőporral, tejjel, összedolgozzuk. Belekeverjük az ízlés szerinti mazsolát, diót, mandulát. Egy tepsit kivajazunk, a meghámozott körtéket vékony szeletekre vágjuk és kibéleljük velük a tepsit. A tésztát habosra kikeverjük, majd a körtékre öntjük. A tetejére tehetünk körte szeleteket díszítésnek, amit fahéjas cukorral megszórunk. 180 C-on 20-25 percig sütjük, majd ha kihűlt, tálaljuk. Extra ízként tehetünk mellé vaníliás vagy diós fagyit.