Otthon készült

Birsalmasajtot az asztalra: reneszánszát éli az egészséges ínyencség

Cukorral, de cukor nélkül is érdemes elkészíteni, egészséges finom falat.

A birsalmát valaha szerették és megbecsülték, aztán elfelejtették és mellőzték, azonban ez a gyümölcs manapság reneszánszát éli a konyhában és a gyógyászatban egyaránt. A kulturális emlékek szerint több mint négyezer éve ismert, és egyes Biblia-fordítók, -elemzők szerint az a bizonyos tiltott alma is birs volt valójában.

Miért fogyasszuk?

  • A  rendkívül egészséges gyümölcsöt viszonylag alacsony energiatartalom, jól lebomló szénhidrátok, valamint A-, B3-, B6-, Bg-, C- (és kísérője, a citrin, vagyis P-) vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium jelenléte jellemzi. Több értékes vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában.- írja a gyógynövényhatározó.
  • Kiemelkedően magas a pektintartalma. A pektin fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, és megköti a káros anyagokat – a birs ezért alkalmas ízületi fájdalmak, reuma, köszvény tüneteinek enyhítésére.
  • Az elsősorban a héjában és a magjában föllelhető rostok elősegítik az egészséges anyagcserét, ezért másik jelentős összetevőjével, a csersavval együtt székrekedés és hasmenés esetén is segítség lehet, nyáktartalma pedig bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert.
  • Régóta alkalmazzák szemgyulladás, repedezett bőr, mellbimbógyulladás, égési sebek, aranyeres csomók, fagyás, skorbut, vérzékenység, reuma, női görcsök ellen.
  • Alkalmas a torokfájásnak, a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek csillapítására is. Eleink a birs magvainak nyákká főzött levét tartották a leghatékonyabbnak.
  • Magas kálium- és magnéziumtartalma szerepet játszik a vérnyomás és a szívműködés szabályozásában, a pektinnel együtt pedig a koleszterinszint rendezésében.
Fotó: pixabay.com

Birsalmasajt készítése

Az alábbi receptet olvasónktól, Elias Katalintől kaptuk, köszönjük.

  • A birs közepét és a rossz, barna részeket kivágjuk, az ép és szép héj marad.
  • 1-1.2kg megmosott, feldarabolt birsalmát öntsük le annyi vízben amennyi ellepi és főzzük puhára. Ügyeljünk rá, hogy ne főljön szét.
  • A vízbe kevés kevés sót és 1 citrom levét tegyünk ( ez utóbbi a színmegtartás miatt is fontos).
  • Ha megfőtt a gyümölcs, szűrjük le.
  • A főtt birshez 60-80dkg cukrot, újra kevés citromlevet, sót adunk és botmixerrel pürésítjük.
  • Lassú tűzön melegítjük. Figyeljünk, hogy ne rotyogjon, ne pöfögjön. Közben majdnem folyamatosan kavargatjuk, a legjobb, ha szilikonlapáttal.
  • Nagyjából fél óra múlva, amikor jó sűrű és szinte összeáll, vegyük le a tűzről. Tányérra cseppentve azonnal dermednie kell. Ez egy kényes pont, mert ezen múlik, hogy megszilárdul-e a massza.
  • Szilikonformákba, folpackkal bélelt tálkákba vagy őzgerincformába simítjuk.
  • Ízesíthetjük japánbirssel, színezhetjük házi szederszörppel, szederlével (1-3 evőkanál, illetve tetszés szerint). Ezt főzés közben adjuk hozzá.
  • Díszíthetjük pörkölt dióval, mandulával, aszalt gyümölccsel.
  • Másnap zsírpapírra kiborítjuk és 1-2 naponta megfordítjuk a sajtot, hogy szikkadjon. Fontos, hogy ne csomagoljuk be túlságosan korán, mert ha nem távozik a sajtból kellő mennyiségű nedvesség, könnyen romlásnak indulhat! Lényegében ez a legérzékenyebb pontja a birsalmasajt készítésének, erre mindenképp ügyelni kell. Hűvös helyen márciusig eláll.

Olvasónk tanácsa:

15-20 éve így készítem, de mindig csak 1 kg birsből. Sokkal könnyebb ennyivel dolgozni többször, több estén át, mint egy nagyobb adaggal egyszerre. Mindenkinek, aki kedvet kapott, sok sikert, finomságot kívánok.

Aki pedig szereti a különleges ízkombinációkat, kóstolja meg a hagyományos birsalmasajtot érett sajtokkal vagy vékonyra szelt sonkával.

Cukor nélkül sem lehetetlen

Cukor helyett használhatunk édesítőt, hogy még jobban érvényesülhessen a birs egészségvédő hatása. Részben vagy egészben váltsuk ki a cukrot nyírfacukorral, de figyeljünk, arányaiban sokkal kevesebb kell belőle, mert intenzívebben édesebb. Célszerű eleve kevesebb vízben főzni a birset, hogy a végén sűrűbb lehessen a pép. Nyírfacukorral ugyanis lassabban keményedik a birsalmasajt.

Almatárolási praktikák - Próbáld ki tesztünket
Egyszerű teszttel megállapíthatjuk, hogy milyen minőségű almát választottunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik