Otthon készült

Átlagosan mindössze 20 deka nyúlhúst esznek évente a magyarok

A nyúlhús alacsony koleszterintartalmú, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Mosonmagyaróváron rendezték meg Magyarország legnagyobb nyúlkiállítása. A december 1-2-ikai programon – a Magyar Nyúltenyésztők Országos Egyesülete szervezésében – több száz hazai és külföldi nyúltenyésztő mutatta be kedvcenceit egymásnak, valamint az érdeklődő közönségnek is. A kilencedik alkalommal rendezett kiállítás a hazai nyúltenyésztés, fajtafenntartás egyik meghatározó eseménye, melynek gasztronómiai üzenete sem marad el.

A nyúlhús ízletes és egészséges, alacsony koleszterintartalmú, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, éppen ezért kiváló állati fehérjeforrás

– mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a mosonmagyaróvári kiállításon.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a nyúlhús nem csupán a boltok polcairól származhat, mivel a nyúl könnyen tartható gazdasági állat, így otthoni körülmények között is lehet egészséges, tökéletes fehérjeforrást jelentő nyúlhúst előállítani.

Fagyasztásra váró nyúlhús a svájci tulajdonú Olivia Kft. feldolgozó üzemében – Fotó: MTI/Bugány János

A hazai gasztronómiában sajnos még nem kellően elterjedt a nyúlhús és a nyúl belsőség, ezért a kormány promóciós, kóstoltatási és gasztronómiai kampányokat indított a hazai nyúlhús-fogyasztás növelésére. A fő cél, hogy a jelenlegi, évi fejenként 20 dekagrammos nyúlhúss-fogyasztás legalább 50 dekagrammosra növekedjen.

A szaktárca emellett – ahol tud – segít a nyúltenyésztőknek és –tartóknak, és támogatást ad a tenyész-növendéknyulak beállításához, vagy a vakcinázás költségeinek csökkentéséhez

– írta közleményében az Agrárminisztérium Sajtóirodája.

Kedvcsinálónak egy nyúlhúsos receptet ajánlunk a Ketkes segítségével.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik