Sok családban kerül húsleves vasárnaponként az asztalra, s abba betétként tészta vagy grízgombóc.
Ez utóbbival azonban sok háziasszonynak – főképp a kezdő háziasszonyoknak – meggyűlik a baja. Mert a grízgombóc bizony hol szétesik, hol meg túl keményre sikerül. Pedig látszólag egyszerű. Nem kell más, mint némi só, tojás, búzadara. Kis keverés és mehet a levesbe.
Vagy mégsem?
Sok recept kering az interneten. Néhányan a szódabikarbónára, mások a hidegre és a pihentetésre esküsznek. Mi most egy 98 éves Vas megyei néni régi családi receptjét hoztunk el. Nagyanyáink idejében így készült a grízgombóc.
Kipróbáltuk. Tökéletes!
Fotó: Sokszínű Vidék
Egy adag levesbetéthez tehát 2 egész tojást 4 evőkanál olajjal és egy mokkáskanálnyi sóval habosra keverünk. Az így jól felvert tojásba folyamatos keverés mellett adagoljuk a grízt egészen addig, míg sűrű, palacsintatészta állagú keveréket kapunk. Fontos, hogy ,,ne álljon meg benne a kanál.”
Tartsuk hűtőben mindaddig, míg fel nem használjuk a levesbe.
Szaggatáshoz vizes kávéskanalat használjunk.
Jó étvágyat!
Nyitókép: Sokszínű Vidék