Otthon készült

Kreatív konyha: karfiolból fasírt, tócsni és cicege

A karfiol egyik legnagyobb előnye az extrém sokoldalúság.
Korábban a témában:

Kiváló tápanyagforrásként szolgálnak az energiaszegény étrendek kialakításánál, mivel energiatartalma csekély. Éppen ezért a cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják akár nyersen salátákban, de számos módon is elkészíthető. És persze nem csak az íze miatt érdemes fogyasztani, hiszen más előnyei is vannak.

  • Javítja a szív egészségét
  • Gyulladásgátló
  • Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, jó forrása a K vitaminnak
  • Javítja az agy egészségét, hiszen a karfiol fontos forrása a kolinnak
  • Támogatja a méregtelenítést
  • Segíti az emésztést
  • Antioxidánsok tárháza, tele van C vitaminnal, béta-karotinnal

A karfiol további élettani hatásáról a Házipatika oldalán olvashattok, a receptekért pedig köszönet a ketkesnek.

Receptek nem csak ínyenceknek

Karfiolfasírt

Hozzávalók

  • 1 fej karfiol
  • 2 tojás
  • 3-4 evőkanál liszt (amennyit felvesz)
  • 3 evőkanál főzőtejszín
  • fél kávéskanál szerecsendió
  • só, bors
  • olaj

Elkészítése

A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és egy edénybe tesszük. Robotgéppel pépesítjük, hozzáadjuk a tojásokat, a fűszereket, a lisztet, a tejszínt és jól összekeverjük. Kis pogácsákat formálunk belőle és forró olajban mind a két oldalát megsütjük.

Fotó: ketkes.com
Fotó: ketkes.com

Tócsni karfiolos felültéssel

Hozzávalók

  • 1 kisebb fej karfiol
  • 2 szem nagyobb burgonya
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • fél evőkanál vaj
  • zsemlemorzsa (a forgatáshoz)
  • 1 teáskanál reszelt hagyma vagy fokhagyma
  • csipetnyi őrölt kömény
  • só, bors
  • olaj

Elkészítése

A karfiolt rózsáira szedjük, a burgonyát kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük ( figyeljünk, mert a burgonyának több időre van szüksége ).  Leszűrjük és krumplitörővel összetörjük. Hagyjuk kicsit hűlni, adjuk hozzá a vajat, a tojásokat és 3 evőkanál lisztet, fűszerezzük. Dolgozzuk össze és ha túl lágynak tűnik a massza, még adjunk hozzá kevés lisztet. A kezünkkel fasírtokat formálunk a masszából, megforgatjuk őket zsemlemorzsában és forró olajban kisütjük.

Karfiolcicege

A karfiolos ételek közül biztos, hogy ennek nagy keletje lesz! Megunhatatlan.
Fotó: ketkes.com

Hozzávalók

  • 1 kg karfiol
  • 3 tojás
  • 4 kanál liszt
  • őrölt bors
  • currypor
  • a sütéshez zsír vagy olaj.

Elkészítés

Kis lyukú reszelőn lereszelem a karfiolt, és összekeverem a liszttel, a tojással meg a fűszerekkel. Forró zsírban vagy olajban lepényeket sütök belőle. Tejföllel vagy salátával adjuk az asztalra.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.