A húsvét szombat és vasárnap ugyanis hagyományosan – mind a mai napig – a vendégjárásról és vendégvárásról szól, komoly szervezés előzi meg ezeket a napokat: idén mikor, kihez, melyik rokonhoz látogat. A helyzetet cifrázta, hogy nálunk, Zalában a reformátusoknál minden gyereknek minimum legalább 5 – 6 keresztszülője van/volt, és ahány gyerek, egy-egy családban annyi látogatással kell(ett) számolni.
De mi köze mindennek a mézes zserbóhoz?
Csak annyi, hogy a húsvétot mindig nagy sütés előzi meg. A rokonokat mindig legalább 4-5 féle édességgel illik kényeztetni. Nagyanyám is telesütötte a “hidegszobát”, húsvétkor kihagyhatatlan volt a kalácson túl a házi rétes, a mézes puszedli, no és a mézes zserbó!
Manapság nem igazán divatos sütni, ideje hát újra felfedezni!
Fellapoztam nagyanyám közel 70-80 éves receptes füzetébe, és egy megsárgult oldalon megtaláltam az eredeti receptet, épp a Zala kocka mellett. Közeleg a húsvét, ha valami tradicionálisat szeretnétek édességnek, ezt ki ne hagyjátok! Van olyan ízletes, mint a karácsonyi diós változat, bár a békebeli zserbónak azt hiszem, nincs párja!
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 6 dkg zsír
- 15dkg cukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 4 kanál olvasztott méz
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál tejfel,
- 1 nagy tej
Összegyúrjuk a lisztet, a zsírt és cukrot (a többi összetevővel), 4 része osztjuk a tésztát, és késnyi vastagságúra megnyújtjuk, tepsi hátán kisütjük.
A krémje
- 4 deci tej
- 2 tojás sárgája
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 1 csomag vanília
Ebből gőz felett sűrű krémet főzünk. Ha kihűlt, 2 tojás keményre vert habját tesszük hozzá, 15 dkg cukrot, 20 dkg vajat jó habosra kikeverjük és a krémmel összekavarjuk. Megtöltjük a krémmel a lapokat, végezetül a tetejét csokoládé mázzal leöntjük.
A csokimázhoz használjunk 2 kanál vizet, 2 kanál cukrot és 2 kanál kakaó.
Kicsit ropogós, omlós mézes lapok, hozzá a vaníliás krém, tetején a csokimáz – ez az eredeti recept. De újíthatunk rajta, a krémbe például étcsokidarabokat is szórhatunk, remekül illik hozzá. Friss eperrel tálalva pazar desszert lehet az ünnepi asztalunkon.
Címlapkép: Pixabay