Otthon készült

11 kreatív ötlet, amivel biztosan örömet szerzünk anyák napján

Kicsi kedvességek teszik csodássá ezt a napot.

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, Zeusz anyjának, és vele együtt az édesanyáknak a tiszteletére.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját. Mi május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat, de van, ahol más ünnepnapon köszöntik őket. Németországban például május 2. vasárnapja az anyák napja.

De hogyan is tegyük feledhetetlenné és szerezzünk örömet édesanyánknak?

Csokorba gyűjtöttünk néhány kreatív ötletet, remélhetőleg mindenki talál kedvére valót, hogy inspirálódjon.

Gondolatlekvár

1. Gondolatlekvár

Bárki elkészítheti, de főleg iskolás gyerekek kedveskednek ilyen módon az anyukájuknak. Miután az óvodai és általános iskola alsó tagozatából kinőnek, ahol is kis ünnepséggel és saját készítésű aprósággal örvendeztetik meg az anyukákat, még élénken a gyerekekben a vágy, hogy örömet szerezzenek.

Írjunk fel kedves gondolatokat, szép idézeteket, biztató szavakat, vagy épp hasznos bölcsességeket egy cetlire, amit aztán szépen összetekerünk, és bedobunk egy befőttesüvegbe. Az üveg díszítése szintén ránk van bízva, lehet rá üvegfestékkel rajzolni, ábrákat, gyöngyöket ragasztani rá, akár egy fotóról készített fénymásolat is rákerülhet, de masnival is körbetekerhetjük.

2. Házimunka kupon

Ki ne örülne annak, ha arra ébredne, hogy valaki kitakarított, elmosogatott, megfőzött vagy kimosott-vasalt helyette? Anyák napján a meglepetést tárgyiasíthatjuk is egy házimunka kuponfüzettel, amelyben felsorolunk néhányat, amellyel segíthetünk anyunak. Nem kell feltétlenül gyereknek lenni a felajánláshoz, apa is besegíthet a készítésbe és a kivitelezésbe.

Írjunk fel néhány alapvető házimunkát, mindegyiket külön-külön, majd fűzzük egybe az egészet, hasonlóan az áruházak kuponfüzeteihez. De egy nagy lapra is felírhatjuk őket, amit az anyuka tetszés szerint vált be. Ha úgy jobban tetszik, időpontot is határozhatunk meg, hétfő délután, szombat délelőtt stb. És hogy mit írhatunk fel? Például egy óra mosogatás, szombati nagybevásárlás, két óra porszívózás, kutyasétáltatás egész héten, szemetes ürítése egy hónapig, péntek esti vacsi a családnak. A lehetőségek tárháza végtelen, ne fogjuk vissza magunkat. Figyeljünk arra, hogy amikor anyunk beváltja az aktuális kupont, nehogy fanyalogjunk miatta.

Fotó: pixabay.com

3. Szabadidő kupon

Hasonlít a fentihez, de itt élménnyel ajándékozzuk meg édesanyánkat. Lehet olyat készíteni, ami arról szól, hogy tetszés szerint mehet moziba, masszázsra, fürdőbe, attól függ, mit szeret. A legjobb, ha biankóra állítjuk ki, vagyis azt ír a szabadidős tevékenységhez, amit szeretne, és akkorra, amikorra szeretné. Ha igazán nagyvonalúak vagyunk, legalább fél nap kimenőt adunk neki.

4. Közös időtöltés kupon

Ennél a változatnál önmagunkat és az időnket ajándékozzuk oda édesanyánknak. Elsőre furcsának tűnhet, de gondoljunk csak bele, sokszor milyen kevés is az az idő egyéb tevékenységeink mellett, amit édesanyánkkal töltünk. Ha kuponként adjuk, itt is ő határozhatja meg a tevékenységet és az időt, de célszerű néhány lehetőséget előre felkínálni. Például: közös kávézás szombaton délután a kedvenc helyén, közös ebéd az általa választott étteremben, séta a városi parkban, közös bevásárlás, kertészkedés. Mindegy, mi az, a lényeg, hogy ő válassza ki a felkínált időkeretből azt, amit szeretne.

5. Házi performansz

Kedves ötlet lehet, ha írunk egy kedves vagy vicces performanszot, és előadjuk anyák napján. De versekből, énekekből is állhat az előadás. Ilyesmire is főleg a kisebbek vállalkoznak, akár egy kreatív apuka segítségével igazi házi színi előadásban lehet az anyukának része a nagy napon. Ha már nagyobb “gyerekek” vagyunk, variálhatjuk ezt hangszeres énekkel, vagy a kedvenc zenéjének összeválogatásával és lejátszásával. A mai technika már szinte korlátlan lehetőségeket biztosít a kreativitásunk kiélésére. A kis előadás után pedig ajándékozzuk meg pár szál virággal vagy bonbonnal, biztosak lehetünk abban, hogy könnyekig meghatódik majd.

Fotó: pixabay.com

6. Saját készítésű ajándék

Minden édesanya örül a saját készítésű apróságoknak, sokáig őrizgetik a gyerek óvodai rajzát vagy az általa festett kis bögrét is. Nem a művészi színvonal elérése itt sem a cél, hanem az, hogy kifejezzük vele a szeretetünket.

Írhatunk egy levelet egy szép levélpapírra, de ha nem a legjobb a kézügyességünk, akkor egy bögrére is rátetethetjük a kedvenc közös fotónkat. A préselt virág már idejétmúltnak tűnik, de hasonló hatást érhetünk el vele, ha képeslapot készítünk belőle dekupázs technikával. A végeredmény mindkét esetben szép lesz.

Fotó: pixabay.com

7. Sütemény vagy torta

Ha inkább sütni-főzni szeretünk, lepjük meg saját készítésű tortával vagy süteménnyel, az mindig jobban ízlik, mint a boltban vagy cukrászdában vásárolt, legyen bármilyen cukrászremek is. Ha nem édesszájú édesanyánk, vigyük fel neki az ágyába a reggelit tálcán, kis virágot téve a kávéja vagy teája mellé. A reggeli bármi lehet, biztos, hogy örülni fog neki. Ha pedig egész napra levesszük a válláról a főzés terhét, még ha szívesen csinálja is máskor, biztosak lehetünk abban, hogy mindig emlékezni fog erre az anyák napjára.

Fotó: pixabay.com

8. Kirándulás

Persze sokan nem lakunk már édesanyánkkal, mégis fel akarjuk köszönteni anyák napján, szeretnénk megörvendeztetni őt. Akár a közelben, akár messzebb lakunk, szervezzünk vele egy közös kirándulást oda, ahová régóta szeretett volna eljutni. Ha meglepetésnek szánjuk, szervezzük meg vele  anyák napján a kiruccanást egy másik időpontra, de ki is puhatolhatjuk jó előre, ráér-e aznap.

9. Meglepetés összejövetel a tesókkal

Ha többen vagyunk testvérek, igazi anyák napi meglepetést is szervezhetünk közösen. Tegyük szabaddá magunkat május első vasárnapjára, és látogassuk meg együtt az édesanyánkat, ha már kirepültünk. Hogy ne érezze magát kényelmetlenül, mert esetleg nem főzött-sütött előre bőségesen, vigyünk mi magunkkal mindenféle finomságot. Ha az idő engedi, akár egy jó kis pikniket is csaphatunk, ha kert nincs, a legközelebbi parkban.

10. Utazás

Ez az ajándékozási forma akkor a legjobb, ha nem csak mi vagyunk azok, akik, nagyon szeretünk utazni, hanem édesanyánk is szívesen mozdul ki, akár több napra is. Egy hosszú hétvégének a gyerekével vagy akár az unokájával azonban valószínűleg minden édesanya, nagymama örül, csak meg kell találni a megfelelő úticélt. A legjobb, ha az utazást is kupon formájában ajándékozzuk, ami jelen esetben annyit tesz, hogy oda megyünk vele arra a pár napra, ahová ő szeretné.

Fotó: pixabay.com

11. Kombó csomag klasszikusokból

A fentiek közül bármelyiket variálhatjuk, de ki is egészíthetjük bármivel, ami az eszünkbe jut. És persze a megszokott ajándékokat se felejtsük el, hisz nincs olyan édesanya, aki ne örülne egy szál virágnak is, ha azt a gyermekétől kapja. Nagymamák és unokák esetében is érvényes mindez, ahogy a fent leírtak is. Hisz a lényeg, hogy boldog pillanatokat szerezzünk azoknak, akiket szeretünk, mert bár talán közhelyesen hangzik, de attól még igaz: ajándékot adni jó.

Kiemelt kép: pixabay.com

Hat dolog, amit egy igazi anya-lánya kapcsolatban egyszer érdemes kipróbálni
Ha együtt csináljuk, még különlegesebb élményben lesz részünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik