Otthon készült

Ez lett 2019-ben az év fagyija

Wilhelm Dávid nagykanizsai cukrász Piemont Királya névre keresztelt fagylaltja diadalmaskodott. Egy tonkababbal fűszerezett, fekete szedres, ropogós-mogyorós csoda.

Május 23-án egy napra a szombathelyi Fő térre költöztek Magyarország legmívesebb fagylaltosai, ahol a felállított sátorban megválasztották az Év Fagylaltját. Többféle kategóriában versengtek Magyarország legjobb gombócai:  2-féle zsűri bírálta el a benevezett nyalánkságokat. A szakmai mellett közönség- és médiából is verbuválódtak a kóstolók – köztük a Sokszínű Vidék képviseletében e sorok írója – is végigtesztelhette a fagyikat.

150 féle fagylaltot lehetett kóstolni

A szombathelyiek a fagyi napon végignézhették a versenyfagylaltok elkészítését, fagylaltbemutatókon vehettek részt, majd 150 forint per gombócáron megkóstolhatták a nyár első igazi, garantáltan minőségi gombócait. Az idei versenyfagylaltok mellett az előző évek nyertesi, és a céges gyártók fagylaltjai is bemutatkoztak, majd 150 féle fagyi közül lehetett választani. Mindemellett a szakmai programokat koncertekkel, bűvész- és kötélugró-showval és bábszínházzal dobták fel. A fagyikóstolás pedig olyannyira sikeres lett, hogy több százan, tömött sorokban, fél órákat is várakoztak, mire a kézműves pultokhoz  jutottak.

Képünkön balra kollégánk, Pais. H. Szilvia

Az Év fagylaltja versenyt 1998-óta szervezi meg a Magyar Cukrász Iparkosok Országos Ipartestülete

Az eddigi versenyeket Budapesten, Soltvadkerten és Szegeden rendezték,  a tavalyi is Szegeden volt, ezidáig mindig cukrászdákban.

A kiválasztási szempont inkább az volt, hogy  legyen olyan kapacitású cukrászda, ami be tudja fogadni a versenyre nevezetteket, valamint a látogatókat.

– mesélték a szervezők.

Tavaly először merült fel az az ötlet, hogy  a programot kivigyék nagyközönség elé, és fesztiváljelleggel, nyilvánosan rendezzék meg.

A szombathelyi Mészáros Cukrászda pályázott a szombathelyi megvalósítása, amiről a helyi városvezetést is meggyőzte. Városmarketing szempontból ők is fantáziát láttak a fagyinapban, így a város 5 millió forinttal támogatta a rendezvény megvalósítását és saját turisztikai cégét, a Savaria Turizmus Kft.-t bízta meg az esemény megszervezésével.

Fotó: Facebook/Savaria Történelmi Karnevál/Mészáros Zsolt

Az Év fagyija versenyre összesen 40 készítő 56 versenyfagylaltot nevezett

A versenyre egyébként mindenki eljött, aki a szakmában számít. A fagyik négy kategóriában versenyeztek: külön a kézműves (ebben a műfajban 27-féle fagyi indult), a minden mentes kézműves fagylaltok (cukor, glutén, laktóz ), az alapanyag forgalmazók – gyártók, és az alapanyag forgalmazók – minden mentes fagylaltjai.

Rendkívül népszerűek idén a zöldfűszerekkel (szegfűszeg, menta, bazsalikom) megbolondított gombócok, és a magvakkal (szezámmaggal,  tökmaggal,  pekándióval, kakaóbab törettel)  dísztett roppanós textúrák.

A nap legkülönlegesebb kóstolni valója, az aludtejes prósza fagylalt, házi szilva lekvárral volt

Személyes kedvencünk mégsem ez, hanem az Év szombathelyi közönségdíjas fagylaltja lett, Sztaracsek Ádám rozmaringos fehér csokis vilmoskörte fagyija. A komáromi cukrász, aki készítette, egyébként a tavalyi Ország Tortája megalkotója is, olyan ízharmóniát alkotott, amire csak csettinteni tudtunk. A 27-féle kézműves fagyit végigkóstolva mi legalább 4-nek adtunk szinte maximális pontszámot, például a sós pekándiós karamelltől és a sós pisztáciás madártej- ricotta mangótól is nehezen váltunk meg. Ami szembetűnő volt még, hogy a csokis ízvilág helyett valóban előtérbe kerültek a fűszeresebb, gyümölcsösebb, különleges magokkal megspékelt fagyik.

Az Év fagyija címet 2019-ben a “Piemont királya” nyerte el. Készítője Wilheim Dávid nagykanizsai cukrász, és egy tonkababbal fűszerezett, fekete szedres, ropogós-mogyorós fagyicsodát alkotott.

Az Év fagyija készítője

Végül, íme a győztesek

„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

  • Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: Il Re Del Piemonte – Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagykanizsa)
  • Ezüstérem: Sós pisztácia madártej- ricotta mangóval – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto – Nagykőrös)
  • Bronzérem: Meggyes crema krokkanttal – Kurucz Kinga (Hisztéria Cukrászda – Tápiószecső)

 „I./M.” (mentes) kategória: cukrászdák, fagylaltozók versenye

  • Arany: Illatos birs feketeribizlivel – Pokoraczki Ágnes (Bahama Kézműves Fagyizó – Újfehértó)
  • Ezüst: Frutta al Cioccolato – Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagykanizsa)
  • Bronz: Meggyes diós mák – Eszenyi Ferenc (Matifou Fagyizó – Debrecen)

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Arany: Liberte – Vladucz Péter (Chef Market Zrt. – Budapest)
  • Ezüst: Handcrafted Pisztácia Tejjégkrém – Horváth Edvárd (Gelato Italiano Kft. – Környe)
  • Bronz: Argentin Karamellás Keksz – Horváth Mónika (Békás Kft. /Pernigotti/ – Budapest)

„C/M” (mentes) kategória:

  • Arany: Pisztácia parajd fűszerével – Gangel András (m-Gel Hungary Kft. – Budapest)
  • Ezüst: Copa KiBana – Luca Marogna (Pregel Magyarország Kft. – Budapest)
  • Bronz: Laktózmentes Cold Brew Coffee – Horváth Edvárd (Gelato Italiano Kft. – Környe)

I./M és C/M kategóriákban nevezett fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia, maltit (maltitol).

Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:

  • Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagykamizsa)

Közönségdíjas:

  • Rozmaringos fehércsokis vilmoskörte – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)

Mitől kézműves a kézműves fagyi?

A cukrász szakemberek érdeklődésünkre elmondták a kézműves fagylalt csak természetes alapanyagok felhasználásával készül,  a versenyzőnek a fagylalt minden alkotórészét magának kell készítenie, nem használhat előre gyártott alapanyagot.

A tejes fagylaltok főzéssel készülnek,  hagyományok alapanyagok: tojás, tejszín felhasználásával. A gyümölcsfagylaltoknál minimum 30 százalék kell, hogy legyen a gyümölcstartalom. Kivételt képeznek ez alól a citrusfélék

– mondták.

A szakmai programon

Végezetül azt is megtudtuk, hogy a jövő évi program megszervezésére már Székesfehérvár jelentkezett be.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik