A nagymamák az unokákért mindent megtesznek, legyen fagy vagy kánikula, sütni vagy főzni kelljen. A mezőzombori Kiss Péterné, Marika is azon nagyik közé tartozik, akik az unoka első szavára elkészítik azt, amit a kicsi kér. A napokban éppen pudingos, áfonyás csigával kényeztette el az unokát, a receptet pedig – melyben szíve, lelke benne van – nagy örömmel osztotta meg a Sokszínű Vidék olvasóival.
Hozzávalók (a tésztához)
- 80 dkg liszt (fele rétes, fele finom)
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál cukor + 1 vaníliás cukor
- körülbelül 4 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 10 dkg lágy vaj vagy margarin
- 1 citrom reszelt héja
Hozzávalók (a töltelékhez)
- 2 csomag vaníliás puding
- 8 dl tej
- áfonyalekvár
- 4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaj vagy margarin
Elkészítése
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, megvárjuk amíg felfut. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a citromhéjat, majd beleöntjük az élesztős tej ¾ részét. A maradék tejben elkeverjük a tojássárgáját és ezt is hozzáöntjük a liszthez. Szép fényes, hólyagosra dagasztjuk, (könnyű, közepesen lágy legyen a tészta, ha szükséges, önthetünk még hozzá langyos tejet) majd apránként beledagasztjuk a puha vajat is. Lágy, selymes tésztát kapunk. Duplájára kelesztjük.
Ha duplájára kelt a tészta, ketté vesszük, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni. Kinyújtjuk kb. fél ujjnyi vastagra, megkenjük a puding felével, áfonyalekvár pöttyöket szórunk rá és feltekerjük. Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és margarinnal kikent tepsire sorakoztatjuk őket, kis távolságra egymástól, mert még kelni fognak. Így járunk el a tészta másik felével is.
A tepsiben ismét megkelesztjük, majd 180 fokon szép rózsaszínűre sütjük. Ha megsült, vaníliás-cukros meleg tejjel picit megpocskoljuk, és még pár percre visszatoljuk a sütőbe, hogy szívja meg magát a tejjel. Így lesz könnyű, puha, foszlós a csigánk.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
Ez a mennyiség 2 nagy tepsire való, ha kisebb a család, lehet felezni a mennyiséget minden hozzávalóból.
Jó étvágyat!