Otthon készült

Ne kockáztassunk a penésztől lekapart lekvár elfogyasztásával

Célszerűbb a felbontott finomságot a lehető leghamarabb felhasználni.

Sárgabarack, málna, ribizli – javában tombol a szezon, rengetegen teszik el otthon a saját készítésű lekvárjukat. A nyáron gondosan elrakott finomság tetején aztán nem egyszer megjelenik a penész a felnyitás után néhány nappal.

Vajon mitől penészedik meg a finom, házias lekvár, és megehetjük , ha „lekanalazzuk”, és kidobjuk a romlott részt?- tette fel a jogos kérdést a Vidék íze oldal.

Ne dobd ki a dinnye héját, készíts belőle lekvárt
Érdemes felhasználni az emberi táplálkozásban mindazt, amit a növények kínálnak és ehető.

Az ételeken, élelmiszereken abban az esetben jelenik meg a bevonat, ha azok spórákkal fertőződnek, amelyek elszaporodnak. A szakemberek egyöntetűen állítják, hogy ha a kenyér, pékárú elkezd penészesedni azt azonnal ki kell dobni, hiszen a penész behálózza az étel mélyebb rétegeit.

A lágy, puha élelmiszerekben hamar elszaporodik a gomba, így természetesen az sem ajánlott, hogy a lekvár tetejét lekapirgálva a maradék részt megegyük, hiszen hányást, hasmenést, remegést, bőrkiütést okoz. Azok a lekvárok, amikben több a cukor, hamarabb megkeményednek, így a penész sem tud olyan gyorsan elterjedni. Ennek ellenére, célszerűbb a felbontott dzsemeket a lehető leghamarabb felhasználni. Jobb, ha nem kockáztatunk.

Mit tehetünk?

A lekvár eltevésénél kiemelt figyelmet kell fordítani az üveg és a tető tisztaságára. Érdemes kisebb üvegbe elrakni az édes főzeteket, így akár egyetlen süteménynél, vagy palacsintánál elfogy, és nem kell a félig elhasznált lekvárt tárolni.

Az ételek/élelmiszerek penészedését megelőzhetjük, ha:

  • lefedjük az ételt tárolásnál, mert így megakadályozzuk, hogy a spórák, amik a levegőben vannak, megtelepedjenek az ételen,
  • nem hagyjuk a romlandó ételeket szobahőmérsékleten, csak ameddig fogyasztjuk, de legfeljebb 2 órát,
  • a maradék ételeket felhasználjuk 3-4 napon belül.

És amit még megtehetünk:

  • havonta tisztítsuk ki a hűtőszekrényt,
  • a konyharuhákat, szivacsokat, törlőkendőket, felmosókat tartsuk tisztán,
  • dobjuk ki az olyan eszközöket, amelyeket nem tudunk megfelelően kitisztítani.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Paprikalekvár: mennyei finomság a spájzban
Egy igazi ínyencség, ami könnyen elkészíthető, mégis kuriózumnak számít.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik