Otthon készült

Csődbe mehet sok pálinkafőzde a feketekereskedelem miatt

Néhány rajtaütéssel is hatalmas mennyiséget foglalt le a NAV.

Csak idén közel tízezer liter gyümölcspárlatot és további nyolcezer liter, erre a célra elkészített cefrét foglalt le a Nemzeti Adó -, és Vámhivatal, a Pálinka Nemzeti Tanács közleménye szerint. A legutóbbi rajtaütéskor egy sufniban 200 liter, többek között banán és sárgadinnye párlat volt készen, és hatezer liter cefre várt a lefőzésre. Májusban Békés megyében találtak hétezer liter illegális párlatot a pénzügyőrök, amit az előkészített üvegek alapján egyértelműen kereskedésre szánt a tulajdonos.

A szervezet szerint a sorozatos feltárások egyértelműen mutatják a piacon uralkodó feketekereskedelmet, amelynek végzetes hatása van a pálinkaszakmára.

Egy nagyobb kereskedelmi pálinkafőzde éves termelési mennyiségének felel meg az a gyümölcspárlat mennyiség, amelyet idén, csupán néhány rajtaütés alkalmával foglalt le a NAV, vagyis a feketekereskedelem súlyos méreteket ölt a pálinkatanács szerint. A közlemény alapján az említett esetek ellenére sincs törekvés az illetékes szervek részéről arra, hogy felszámolják a piacon uralkodó feketekereskedelmet, miközben a fennálló helyzet több pálinkafőzdét is a csőd szélére kényszerít.

Úgy tűnik, a balinézeken kifogott a jó magyar szilvapálinka
Volt olyan kóstoló, akit valósággal kirázott a hideg.

A legutóbbi rajtaütésre Baranya megyében került sor szeptember 9-én, ahol a párlatok egzotikus gyümölcsökből is készültek, mint például banán és füge. Ezen kívül találtak még 6000 liter cefrét, ami szintén kifőzésre került volna. A legtöbb illegális párlatot azonban Békés megyében foglalták le a NAV munkatársai, ahol összesen hétezer liter igazolatlan eredetű alkoholterméket találtak. Önmagában már ez a mennyiség is megfeleltethető egy átlagosnál nagyobb kereskedelmi pálinkafőzde éves termelési mennyiségének.

Egy másik esetben a magánfőző internetes hirdetése keltette fel a NAV figyelmét, ugyanis az illető memóriakártyákat árult. A próbavásárláskor viszont kiderült, hogy az adathordozók mellé megvételre kínálta fel zárjegy nélküli gyümölcspárlatot is.

A Pálinka Nemzeti Tanács idén februárban hívta fel a figyelmet a magánfőzéssel kapcsolatos anomáliákra, a 2018-as adatokból ugyanis az derült ki, hogy az országban bár több, mint húszezer magánfőzésre szolgáló lepárlókészülék van bejegyezve, az eladott párlatadójegyek alapján maximum hétezer berendezést használtak.

Ágyazzunk meg a pálinkának! Ahány ház, annyi szokás
A variációk határtalanok, legyünk kreatívak.

Az adatokból az is kiderült, hogy az előző évben hivatalosan mindössze 115 ezer liter gyümölcspárlatot készítettek saját fogyasztásra a magánfőzők.

Az idén eddig legfoglalt párlatmennyiséget, 42 alkoholfokkal számolva 150 magánfőző készíthetné el egy év alatt. Az ezzel járó, literenként kiváltott adójegyek összértéke több, mint 10 millió forint lenne.

Magánfőző az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik. A jogszerűen eljáró magánfőzők egy évben legfeljebb 86 liter 42 fokos párlatot állíthatnak elő, amit csak a magánfőző, valamint családtagjai és vendégei fogyaszthatják, de nem értékesíthetik. A gyümölcspárlatok otthoni elkészítéséhez minden esetben párlat adó jegyet kell igényelni a NAV-tól, még a főzést megelőzően. Ezt annak kell igényelnie, aki a lakhelye szerinti önkormányzatnál magánfőzőként regisztrált. A párlatadójegy egy liter párlat előállítására jogosít, illetve igazolja a jövedéki adó megfizetését és az eredetet is.

Kiemelt kép: Pálinka Nemzeti Tanács

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik