Otthon készült

Újragondolt karácsonyi recept: káposztába töltött harcsa

Köretként ricottás lasagne kerülhet mellé.

Kóstolt már káposztába töltött harcsát? Az idei ünnep újragondolt kedvence lehet ez a két megszokott karácsonyi ételt egyesítő, ízletes fogás, amire a Michelin-kalauz által ajánlott budapesti ZONA étterem séfje hívta fel a figyelmünket.

Kovács Levente mesterséf egy olyan ínycsiklandó receptet osztott meg velünk, aminek elkészítése otthon sem ördöngösség, mégis megkoronázhatja az ünnepi vacsoramenüt.

A ZONA étteremben a karácsonyi kínálat egyik közönségkedvence, az idei szezon nagy visszatérője a káposztába töltött harcsa, ami a töltött káposztát kombinálja egy másik karácsonyi kedvenccel, a hallal

– árulta el a séf, akinek hitvallása, hogy az egyszerű is lehet nagyszerű.

Íme, a káposztába töltött harcsa receptje

Hozzávalók (4 személy részére)

  • Szürkeharcsa filé 0.60 kg
  • Savanyúkáposzta-levél 8 db
  • Főtt rizs 0.20 kg
  • Egész tojás 2 db
  • Tv paprika 0.3 kg
  • Paradicsom 0.3 kg
  • Vöröshagyma 0.25 kg
  • Fokhagyma 0.1 kg
  • Tejföl 0.3 kg
  • Ricotta 0.5 kg
  • Tejszín 0.5 liter
  • Lasage tészta 0.3 kg
  • Parmezán sajt 0,15 kg
  • Petrezselyem, babérlevél, só, bors, fokhagyma, fűszerpaprika, esetleg uborkalekvár, sült koktélparadicsom, tejföl a díszítéshez.

Elkészítése

A harcsa hasa aljáról a zsírosabb részeket levágjuk, majd paprika és paradicsom hozzáadásával halalaplevet készítünk. Az alaplébe babérlevelet, kevés sót, egész borsot, egy fej hagymát teszünk. Fél óráig főzzük, majd leszűrjük és félretesszük. A harcsa többi részét ledaráljuk. Pirított, finomra vágott vöröshagymával, főtt rizzsel, fokhagymával, sóval, borssal, csomborral, fűszerpaprikával, és 2 db egész tojással elkészítjük a tölteléket, majd klasszikus módon a savanyúkáposzta-levelekbe töltjük.

Ezt követően lapos edénybe helyezzük, felöntjük az alaplével, és fél óra alatt készre főzzük. A káposztákat kivesszük, félretesszük. A megmaradt főzőléből, paprika és paradicsom hozzáadásával, tejföllel jóízű paprikás mártást készítünk. A ricottát, finomra vágott kaprot és tejszínt összekeverjük sóval, frissen őrölt feketeborssal. Ezután a lasagne lapok közé töltjük, tetejére tejszínt, parmezán sajtot szórunk, és közepes hőfokú sütőben (160 fok) 40-50 perc alatt készre sütjük. Kicsit pihentetjük, majd felkockázzuk.

A ZONA-ban köretként ricottás lasagne kerül mellé, ami érdekessé és nagyon maivá varázsolja ezt az ünnepi fogást. A tányérba alulra a paprikás mártást, arra a lasagnét, majd a harcsával töltött káposztát tesszük. Díszíthetjük sült paradicsommal, uborkalekvárral, friss kaporral, tejföllel.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik