Otthon készült

Ezzel a kovásszal biztosan öröm lesz az otthoni kenyérsütés

Szabi, a pék az interneten segít a kovász elkészítésében. Mert minek ide élesztő?

Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi, a pék – ahogyan a legtöbben ismerik kis hazánkban – azt vallja, hogy a jó pék valójában művész, aki a kenyérsütéssel a szeretetet teszi láthatóvá. Szabi épp 28 éve próbálja megtalálni a legjobb kovászolt fehérkenyér receptjét.

Fotó: Pixabay

A folyamatosan pörgő, kreatív pék Kőszegről származik, Budapesten él és világlátott ember: hosszú éveken át dolgozott külföldön, és pizzáival letette névjegyét számos világversenyen.

A világ 22. legjobbja lett Amerikában Szabi, a pék
Ez egyben azt is jelenti, hogy Magyarország a negyedik helyen zárt a nemzetek versenyében.

A koronavírus járvány nehéz napjaiban Szabi újra gondolt egy kreatívat, és a Facebookon – tekintettel arra, hogy országosan hiánycikk lett a kenyérsütéshez használt élesztő , és a vírus terjedésére tekintettel egyre többen sütnek otthonaikban pékárut – a kovász készítésének fortélyaira tanítja az érdeklődőket. Abban ugyanis verhetetlen.

A március 18-án indult ingyenes online tanfolyam előtt a következőket írta:

Drága kovászbarátok!

Holnap 18 órakor jelentkezek be és elindulhatunk egy csodás közös úton, hogy az első saját kovászotok megszülethessen. A következőkre lesz szükség: 2db tiszta befőttes üveg, tömítő gumi nélkül, 1 darab konyhai mérleg, 1 darab kicsi fakanál, 1 darab evőkanál, 1 darab edényke víznek.

Valamint lisztre. Tudom, hogy a lehetőségeitek korlátozottak liszt tipus terén, de a legjobb eredményt a teljeskiőrlésű rozs vagy búzaliszttel érhetjük el. Szükségünk lesz még fehér búzalisztre is.

A videókon és a bejegyzésekben Szabi az első lépésektől megmutatja, mit kell tenni, hogy 7-10 nap alatt saját, életerős kovászunk legyen, amiből aztán süthetjük kedvünkre a pékárut élesztő nélkül is a járvány idején, majd azt követően is.

Aki nem kapcsolódott be a kezdetben, annak nem kell sajnálkoznia. Szabi, a pék Facebook oldalára kattintva visszanézheti az összes lépést napról-napra, és elkészítheti a Szabi-féle kovászt. Utána természetesen a kenyeret is.

Kiemelt kép: Pixabay

Minden, amit a kenyérről tudni érdemes
Szokások, hiedelmek, mágiák, kovász, avagy mit tudunk a kenyérről?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik