Otthon készült

Felpaprikáztuk Kerekes Józsefet, pikáns paprikás krumpli lett az eredmény

Ha időnként elrugaszkodunk a megszokott receptjeinktől, akkor nem csupán újszerű ízekkel, de sikerélménnyel is gazdagodunk, hiszen újat alkottunk. Ezúttal két kedvelt és sokak által ismert receptet próbáltunk ki új köntösben.

Ha elkezdődik a grill szezon, alig van étel, ami hangulatában versenyezhet a grillen készültekkel. És valóban, a grillezés több, mint kerti sütögetés, az egy életérzés. Szinte bármit grillezhetünk, húst, zöldséget, kolbászt vagy éppen sajtot. Lehet lágyan fűszeres és lehet csípős. Nyárson, rácson vagy elektromos grillen is sütögethetünk, az élmény felejthetetlen.

Ezúttal egy pikáns és sokak által kedvelt receptet próbáltunk ki.

Paprikás fűszerolajban pácolt cigánypecsenye

Hozzávalók

  • 1 kg tarja
  • 40 dkg füstölt kenyérszalonna
  • 10-12 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál bors
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 evőkanál mustár
  •  6-8 cl Vénusz Paprikás olaj

Elkészítés

Sokkal finomabb lesz a hús, ha előre bepácoljuk. Borsos, mustáros, fokhagymás (4 gerezd aprítva) sós, paprikás olajban tegyük néhány órára a hűtőbe. Ezt követően készítsük elő a szalonnát. Szeleteljük fel, majd a szeleteket metéljük be a háromnegyed részükig. Pirítsuk meg, ezután vegyük ki, és a kisült zsírba mehet a hús. A húsok mindkét oldalát süssük 3-4 percig, majd vegyük ki a serpenyőből. A finom, szaftos, omlós húst kenjük meg összepréselt fokhagymával, és a tetejét koronázzuk meg egy-egy szalonnataréjjal és fűszerpaprikával.

Grillezésen túl is van különleges  ízvilág

Megkerestük Kerekes József Jászai Mari-díjas színészt, aki bár A mi kis falunk című sorozat új évadjának felvételeire jár, örömmel vállalta, hogy szakács minőségében is kipróbálja magát és a Vénusz Paprikás olaját.

Fotó: Kerekes József

Az 58 éves színművész beismerte, hogy a konyhaművészetben nem túl járatos, de azért nem teljesen  idegen tőle a főzés.

Őszintén szólva a konyhában leginkább a feleségem, Petra a főnök, de nem szégyenkezem, mert  leveseket imádok főzni, és állítólag nem is akárhogyan. Gulyást vagy éppen húslevest már-már mesteri szinten készítek. Miután disznó – és marhahúsból itthon nem főzünk, így az alapanyag a zöldségeken kívül a baromfi.

A munkájához elengedhetetlen a kreativitás, amit az élet egyéb területein is tud kamatoztatni.

Olykor jó, ha másként nézünk a dolgokra és más megoldásokat alkalmaznunk, mint a megszokott. Így lesz színes és változatos a világ! Valljuk meg őszintén, hogy nem sokan vannak, akik egy paprikás fűszerolajból, amit ráadásként grillezéshez javasolnak, paprikás krumplit készítenek.

Bár nem a paprikás krumpli a kedvenc étele, de kíváncsi volt, hogy egy bazsalikomos olaj átültetése milyen ízgvilágot ad a hagyományos ételnek. Az eredmény határozottan finom lett.

Bár a 7 éves kisfiamnak túl csípős volt, de a család többi tagjának ízlett. Mindemellett kiderült számunkra, hogy a bazsalikom harmonizál a burgonyával is.

Kerekes József pikáns paprikás krumplija

Hozzávalók

  • 70-80 dkg burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 12 db baromfi virsli
  • 1 csapott kávéskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál paprika
  • 4-5 evőkanál Vénusz Paprikás olaj
  • só ízlés szerint

Elkészítés

Megpucoljuk, felkockázzuk a hagymát és kevés olajon megdinszteljük. Rászórjuk a paprikát, gyors keverés után levesszük a tűzről, nehogy megkeseredjen az íze. A meghámozott és kockára vágott krumplit a hagymára tesszük, felöntjük 2 dl vízzel, sózzuk, fűszerezzük köménnyel és fedő alatt, lassú tűzön főzzük. Közben a felkarikázott virsliket kicsit megpirítjuk és a főzési idő vége előtt 5-10 perccel hozzáadjuk a krumplihoz.

Fotó: Kerekes József

Néhány érdekesség a paprikáról

  • Cifray István Magyar nemzeti szakácskönyvében, amely 1830-ban látott napvilágot, olvashatjuk először a paprikás csirke receptjét, amely addigra a magyar konyha egyik legnépszerűbb étkévé vált. A recept így hangzik: Paprikás Tsirke (Tsibe, Pisellye). Végy két vagy több tsirkét, s vagdald darabokra. Izzasz rézlábasban egy darab vajat, vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát, s fojtsd sárgásra – osztán az összevagdalt tsirkét vessd közibe, s ismét addig fojtsd, míg meg nem puhul, – hintsd be egy kalán liszttel, önts reá egy kevés hús-lévet, adj hozzá gondolatod szerint téjfelt, hogy a’ mártása sűrű legyen – paprikázd meg ‘s add fel’ – írja a Vidék íze.
  • A paprika csípősségét az úgynevezett Scoville-egységgel határozzák meg, mely a paprika kapszaicintartalmát mutatja. A tiszta kapszaicin 15 millió Scoville-egység. A magyar csípős paprika erőssége 100–500 Scoville-egység között változik.
  • A szegedi paprika a szabadalmi hivatal által hivatalosan bejegyzett védjegy. A legendás szegedi paprika eredetileg csakis csípős paprika volt, csupán a 20. század elején találtak egy genetikailag eltévedt, nem csípős palántát, amelyet aztán tovább nemesítettek. Az összes mai édes palánta ennek az egykori különleges tőnek a leszármazottja. Ma már ebből fogy a legtöbb, tízből kilenc csomag ételízesítő nem csípős a szegediből.

Szponzorált tartalom

A cikk a Vénusz támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik