A Magyar Pékszövetség idén is meghirdette kenyérversenyét, melyre bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett. A koronavírus-járvány miatt sokáig bizonytalan volt, hogy megtarthatják-e a versenyt, így idén viszonylag későn, június elején hirdették meg azt. A rövid határidők ellenére is közel félszáz nevezés érkezett, augusztus 4-én pedig – az ország legjobb tortáival együtt – Budapesten, az Országházban kihirdették a végeredményt.
A magyar pékek kiválóan helytálltak a járvány idején és a szövetség által meghirdetett szakmai versenyen. A kétfordulós versenyben a szakmai zsűrinek kifejezetten nehéz dolga volt. A döntőben 15 kenyeret kóstoltak, amelyekből hetet a Szent István-napi kenyér, nyolcat a 2020 leginnovatívabb kenyere versenyre neveztek
– mondta az ünnepségen Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.
A zsűrizés során az ítészek vizsgálták, hogy megfelel-e a nevezett termék a versenykiírás feltételeinek – így többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak -, illetve milyen minőségi jegyekkel bír a héjazata, a belseje, illata, íze és aromája.
Hajdúsági házi kenyér
A vállalkozásunk által nyújtott szenvedély lassan 3 évtizede ott él minden pékáruban. Megőrizve a régi hagyományokat és elsajátítva az új trendeket alkottuk meg Szent István napi kenyereinket! Technológiáról-technológiára örökítjük a nagymamáink által megalkotott hagyományokat, hogy minden nemzedék igényét tökéletesen ki tudjuk elégíteni. Liszt, só, víz, kovásszal kelesztett, dagasztott és kemencében sütött évezredes hagyomány számunkra a kenyér! Szívvel, lélekkel készült kézműves kenyerünkkel próbáljuk azokat a régi dolgokat felidézni vásárlóinkban, melyek visszarepítik őket a fiatalkori évek hagyományaiba, de mégis a 21. századi újdonságokkal fűszerezve azt
– írta Facebook oldalán a Balmaz Sütöde Kft.
2020 leginnovatívabb kenyerének a solymári Hel Pékség Kft. – Szász Krisztián és Horváth Zoltán által bemutatott – Rozmaringos burgonyás cipóját választották.
Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd