Az Európai Unió módosított szabályozása alapján a Magyar Kormány döntése értelmében 2021. január 1-jétől mind az otthoni magánfőzés, mind a bérfőzés újra adómentes lehet. A Pénzügyminisztérium az adóügyi könnyítésekről szóló törvényjavaslatot a parlamentnek, írta az MTI.
Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, a jövő évtől minden nagykorú, gyümölcstermesztő magyar állampolgár háztartásonként évi 86 liter gyümölcspárlatot főzhet le magánfőzésben adómentesen. A pálinkafőző magánszemély nem értékesítheti a párlatát, de azt családtagjai és vendégei elfogyaszthatják.
A desztillálóberendezést továbbra is be kell jelenteni az önkormányzatnál, de a főzést megelőzően bejelentést kell tenni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is, amiért cserébe a hatóság származási igazolást állít ki, ez igazolja a párlat eredetét és ezzel lehet részt venni különböző pálinkaversenyeken is.
Az otthoni főzés szabályai betartását változatlanul az önkormányzati jegyzők ellenőrzik majd
A lehullott gyümölcsök felhasználásának évszázados szokása is továbbélhet azzal, hogy újra adómentes lehet a bérfőzés Magyarországon szintén 86 liter mennyiségig.
Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba