Ősszel különösen jólesik ez a finom húsos rakottas, ami kicsit más, mint a hagyományos rakott krumplink vagy a rácos rakott karaj, de ízében felveszi velük a versenyt. Nevét az egyik hozzávalóról kapta, annak idején ugyanis szabolcsi almából készítették nagyanyáink ezt a finomságot. Nincs vele sok macera, és garantáltan szeretni fogja, aki nem ódzkodik a különleges, gyümülcsös-fűszeres ízvilágtól.
Hozzávalók
- 1 kg csont nélküli karaj
- 60 dkg alma (jonatán, idared vagy golden- bármilyen, de inkább édeskés fajta illik hozzá)
- 2 fej vöröshagyma
- 1 kg burgonya
- 2 dl tejföl
- 2 dl főzőtejszín
- 20 dkg trappista vagy más olvadós sajt
- só, bors, majoranna, szerecsendió
- egy-két gerezd fokhagyma
- kevés liszt
- kevés olaj
Elkészítése
- A húst vékonyan felszeleteljük, enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majorannával fűszerezzük, majd lisztbe forgatva kevés olajon megpirítjuk oldalanként egy-egy perc alatt.
- A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, kevés olajon karamellizáljuk.
- A burgonyát nyersen nagyon vékony karikákra vágjuk.
- Az almát felszeleteljük.
- Jöhet a rétegezés: a tepsi alját picit kikenjük valamilyen zsiradékkal, erre jön egy réteg krumpli, amit ízlés szerint sózunk, majd a hús, amit betakarunk almával. Megszórjuk a hagymakeverék és a lereszelt sajt felével.
- Még egy krumplis-húsos-almás rétegünk lesz, a tetejére a maradék sajt kerül, amire rálocsoljuk a kevés szerecsendióval (ha kell, sóval) ízesített, kikevert tejszínes tejfölt.
- Előmelegített sütőben, alufóliával letakarva másfél órán át sütjük.
- A végén levesszük a fóliát, és ízlés szerint barnásra pirítjuk a tetejét.
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt kép: Dubóczky Krisztina