Otthon készült

Hungarikum címre vágyik a szolnoki habos isler

Formáján és csokis bevonatán kívül nem sok köze van az osztrák lekváros süteményhez, az eredeti ischlerhez.

A szolnoki isler, mint cukrászsütemény, jó úton halad az „örökkévalóság” felé, a napokban ugyanis várhatóan megkapja a HÍR-védjegyet, írja a szoljon.hu.

Nagy hagyományú kis sütemény a különleges, csupa csoki isler
A boldog békeidők múlt század eleji hangulatát idézi meg a különleges finomság.

A habos isler szolnoki sütemény, és világszerte kuriózumnak számít, a sütemény Ausztriába, Olaszországba, Franciaországba, Görögországba, sőt, az Egyesült Államokba is eljutott.

Formáján és csokis bevonatán kívül nem sok köze van az osztrák lekváros süteményhez, az eredeti ischlerhez. A különleges édességet Hegedűs László szolnoki cukrász álmodta meg és készítette el elsőként tojáshabbal, és az egykori szolnoki Kádár Cukrászdában árusította.

Fotó: Facebook/Gastrofanatic

A mester először sajnálva a megmaradt tojásfehérjét, felverte habbá, forró cukorsziruppal édesítette, és egy csöppnyi ecettel stabilizálta, majd vajas tésztába töltötte. Ez a tészta hamar megkeményedett, ezért legközelebb már fahéjjal ízesített omlós linzertésztába töltötte a finom habot. A süti számos változtatáson ment keresztül, míg elnyerte mai formáját.

A szolnoki isler jelenleg a helyi értéktár eleme, megkezdődött és majdan folytatódik a megyei, illetve a nemzeti kincstárba való felvételi kérelme is. A Hagyományok-Ízek-Régiók, azaz a HÍR-védjegy 2010 óta minőségi garanciát nyújt a fogyasztók számára a címmel megjelölt termékek hitelességéről

– mondta a portálnak Csányi Sándor, a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. munkatársa.

A város célja, hogy a szolnoki habos islert hazai, majd pedig uniós oltalom alá helyeztessék, amely után akár – a dobostorához hasonlóan – hungarikummá is válhat a kedvelt édesség.

Kiemelt kép: Facebook/Gastrofanatic

Hungarikum lett a dobostorta
Mostantól a Magyar Értéktár része a regölés, a magyar cifraszűr és a betyárköltészet is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik