Megválasztották az ország legjobb bejglijét

Három kategóriában hirdettek győztest.
Kapcsolódó cikkek

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöksége 2020-ban hagyományteremtő céllal első alkalommal  hirdette meg az „Év bejglije” versenyt.

Nevezni három kategóriában – mákos, diós és ínyenc – lehetett, az eredményeket november 20-án hirdették ki.

Miért diós? Miért mákos? Miért bejgli?
Borbás Marcsi új videóját sem szabad kihagyni hozzá...

A három kategóriában összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a szakmai zsűri: Auguszt József cukrászmester, az Auguszt Cukrászda tulajdonosa, a zsűri elnöke, Kovács Sándor cukrászmester a Gerbeaud korábbi legendás cukrászséfje, Pataki Ádám cukrászmester az érdi Pataki Cukrászdából, Nagy Péter cukrászmester a Szamos Marcipán cukrászséfje és Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász – a zsűri tagjai.

Az ínyenc kategóriában számos különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek. Kedvelt volt a pisztácia, a tökmag, a kávé, de előfordult a sütőtök, a gyömbér és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között. Ebben a kategóriában két ezüstérmest hirdettek.

Az Év bejglije 2020 verseny eredményei

Hagyományos diós kategória

Hagyományos mákos kategória

Ínyenc kategória

Az Év ínyenc bejglije, az Angyali bejgli hagyományos pozsonyi tésztával készült és a töltelékénél egy mára kicsit hátérbe szorult alapanyaghoz nyúlt a készítője, a zöld dióhoz. A zöld dióra, mint amolyan hungarikum-számba menő különlegességre az utóbbi időben kevesebb figyelmet fordított a szakma, pedig évszázadokon keresztül fontos szerepet töltött be a magyar cukrászatban.

A zöld dió figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.

Kiemelt kép: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Diót, mákot egyetek, hogy egészségesek legyetek: a legtökéletesebb bejgli receptje
Nincs karácsony bejgli nélkül! Lehet diós, lehet mákos, de legyünk őszinték, jobban ízlik, ha a töltelék vastagon mutatja magát!