Otthon készült

UNESCO-világörökség lehet a francia bagett

Getty Images
Getty Images

Az Eiffel-torony mellett a bagett is Franciaország hivatalos szimbólumává válhat, amennyiben felkerülnek az UNESCO szellemi kulturális örökségeket tömörítő listájára, írja a CNN.

A pékek szerint a hagyományos kézműves cipót, amely évtizedek óta a hétköznapi élet rituálészerű eleme volt Franciaországban, leszorítják a boltok polcairól a félkész, fagyasztott termékek, még a bagett őshazájában is.

A tradicionális bagett elkészítésének egyetlen titka sincsen. Kell hozzá idő, liszt adalékok nélkül, és tudni kell a sütés helyes módját

– mondta Mickael Reydellet, aki nyolc pékségnek a tulajdonosa.

A Francia Pékszövetség a trendeket látva benyújtotta kérelmét, hogy a pékárut felvegyék a szellemi kulturális örökségeket tömörítő listájára. Két riválisuk van: Párizs horganyzott háztetői, valamint a Biou d’Arbois borfesztivál.

A pékek szerint az UNESCO-világörökség azt jelentené, hogy megvédenék az úgynevezett know-how-t, ami generációkról generációkra száll, és a csalókkal szemben is hatékony eszköz lenne.

Getty Images

A szellemi kulturális örökség lehet: szóbeli hagyomány, és kifejezési forma, tradicionális előadó művészet; társadalmi szokás és rítus, ünnepi esemény; a természettel és a világegyetemmel kapcsolatos ismeretek; valamint a hagyományos kézművestermékek előállításához szükséges tudás és készség. Irán és Kazahsztán korábban már sikeresen kérelmezte hagyományos kenyerük felvételét a listára.

A francia kormány egy 1993-as törvényben határozta meg, hogy a hagyományos bagettek csak négy klasszikus összetevőt tartalmazhatnak. A tészta erjesztésének 15-20 óráig kell tartania 4-6 Celsius-fokos hőmérsékleten.

Franciaországban napi hatmillió bagettet adnak el, ugyanakkor az 1950-es évek óta több mint 30 ezer pékségnek kellett bezárnia a vásárlói szokások megváltozása miatt.

Kapcsolódó
Szellemi kulturális örökség lett a finn szauna
Először vettek fel a listára finn, máltai, paraguayi, valamint szingapúri hagyományt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik