Mozaik

Szellemi kulturális örökség lett a finn szauna

Pixabay
Pixabay
Először vettek fel a listára finn, máltai, paraguayi, valamint szingapúri hagyományt.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szellemi kulturális örökség kormányközi bizottsága a napokban 32 hagyomány felvételéről döntött.

Közülük 29 a szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára került, három a jó megőrzési gyakorlatok regiszterébe, és továbbá háromról döntöttek úgy, hogy sürgős védelmet igényel.

Kapcsolódó
Hivatalosan is a világ szellemi kulturális örökségének része lett a kékfestés
Magyarországon jelenleg hat kékfestő műhely működik, kelméikből függönyök, terítők, ruhák és dísztárgyak készülnek.

A december 14. és 19. között online tartott ülésen először vettek fel a listára finn, máltai, paraguayi, valamint szingapúri hagyományt, így már összesen 131 ország kulturális örökségét tartják számon.

A reprezentatív listára felkerült többek között a svájci és francia mechanikus órák, szobrok, animált festmények és zenedobozok készítésének kézműves mestersége, az Egyesült Arab Emírségek és Omán teveversenyei, a tevékkel kapcsolatos társadalmi szokások és ünnepélyek, a zambiai budima nevű harci tánc, amelyben nők, valamint férfiak és gyerekek is részt vesznek.

A kuszkusz nevű búzatöret előállításának és fogyasztásának gyakorlata Algéria, Mauritánia, Marokkó és Tunézia közös kérésére lett a szellemi kulturális örökség része.

A lágy, lassú mozgássorból álló, a légzésirányításon alapuló hagyományos kínai mozgásforma, a tajcsi, valamint a cseh karácsonyi gömbdíszek üvegfúvásos készítése és dekorálása, a finn szaunakultúra és a faépítészet japán hagyománya is felkerült a reprezentatív listára. (MTI)

Kapcsolódó
Világörökség lehet a lipicai ló tenyésztése
A nemzetközi kezdeményezés a közös UNESCO-jelölési lehetőségről 2017 végén indult.
Olvasói sztorik