Közeledik húsvét, és ilyenkor azon gondolkozunk, milyen újdonságokat próbáljunk ki a már bevett fogások mellett. A főszerepbe egyértelműen a tojás kerül, főzve és festve-hímezve egyaránt.
A németek köztudottan igazi ínyencek a húsvéti fogásokat illetően, érdemes ellesni tőlük ennek az ínyenc tojásnak a receptjét is. Így elkészítve még azok is megeszik majd a húsvétra feltálalt tojást, akik egyébként nem különösebben vannak oda a főtt tojás receptváltozataiért. Saját tapasztalat, hogy a gyerekek is lelkesen bontogatják és falatozzák a sós pácléből elővarázsolt tojásokat.
Hozzávalók:
- 10 db tojás
- 7,5 dl víz
- 50 g só
- 1 kis fej vöröshagyma és 2-3 vöröshagymának a héja
- 1 dl vörösborecet
- 2-3 babérlevél
- pár szál friss kakukkfű (vagy ízlés szerint egyéb zöldfűszer: kapor, rozmaring)
- pár szem bors, köménymag, szegfűbors, szegfűszeg, igény szerint mustármag
Elkészítése:
- Először vegyünk elő egy vagy két befőttesüveget, amibe gond nélkül belefér 10 db tojás.
- Főzzük jó keményre a tojásokat tíz perc alatt (de minimum nyolc percig forrástól számítva).
- Forraljuk fel a vizet.
- Adjuk hozzá a fűszereket, a félbe vágott vöröshagymát és a hagymahéjat.
- Főzzük újraforrástól pár percig, míg a só jól feloldódik.
- Tegyük félre a páclevet, hogy egy kicsit hűljön.
- A tojásokat hengergessük meg finoman, hogy apró repedések keletkezzenek rajta.
- Tegyük a tojásokat a befőttesüvegbe vagy üvegekbe, és öntsük fel a meleg, de már nem forró páclével.
- Nem kell hűtőben tárolni, és három nap állás után már fogyasztható is.
- Három hétig eláll szobahőmérsékleten is.
A németek kiveszik a félbevágott tojás sárgáját, a fehérjét meglocsolják pici balzsamecettel, olívaolajjal, és tesznek rá leheletnyi mustárt is, majd visszateszik a fehérjecsónakba a sárgáját, úgy fogyasztják. De a mi piros aranyunkkal is isteni lesz.
Jó étvágyat kívánunk!