Az IKEA mindig keményen küzdött a pazarlás ellen, éppen ezért rengeteg projektet indított az utóbbi években, hogy mindent megtegyen azért, hogy olyan termékeket is megmentsen, amelyeket egyszerűen csak kidobnánk. Eddig leginkább a bútorok terén adott ilyenfajta segítséget, most azonban olyan szakácskönnyel rukkolt elő, amivel a maradék ételeinket is megmenthetjük a kukába kerüléstől.
A maradékmentő omlett, az elfeledett zöldségekből készült egytálétel, a fonnyadt zöldekből összedobott pesto olyan ínycsiklandóak, hogy legszívesebben azonnal megkóstolnánk őket! A letölthető szakácskönyv igazi különlegességeket is ígér, például ötleteket ad a kávézacc, a tojáshéj, a banánhéj vagy épp a kukoricabajusz felhasználásához.
Észak-amerikai séfek közreműködésével 50 olyan receptet alkottak meg, amelyek segítségével kidobásra ítélt fölösleges ételekből készíthetünk különleges fogásokat. A szakácskönyvben a reggelitől a desszertig találunk érdekes és ínycsiklandozó ételeket, illetve tippeket is elsajátíthatunk arra vonatkozóan, hogy mit csináljunk azokkal az élelmiszerekkel, amelyeket már tényleg nem lehet megmenteni.
https://www.youtube.com/watch?v=kr1WLOSxqYs
Az új adatok alapján egy átlagos magyar állampolgár 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe évente, szemben a korábbi, 68 kg/fő/év mennyiséggel- írja a nosalty. A 4%-os csökkenés azért is jelentős eredmény, mivel az eltelt időszakban a vásárlóerő bővülése megközelítőleg 16%-os volt. Igaz, az élelmiszerárak az inflációt meghaladó mértékben növekedtek.
Nem változott azonban az élelmiszer-hulladék összetétele: a keletkező mennyiség fele az elkerülhető kategóriába tartozik, azaz keletkezésük egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne. Az élelmiszer-pazarlásunk tehát fejenként 32-33 kg évente. Leggyakrabban készételek, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint kenyér, illetve egyéb pékáruk mennek veszendőbe. Mindez azt mutatja, hogy még bőven akad tennivalónk a környezettudatosságunk fejlesztése terén.
Érdemes letölteni az ingyenes receptkönyvet!

