Otthon készült

Tojással készül a magyar lecsó vetélytársa

Ezt a közel-keleti finomságot mindenki megszereti, aki kipróbálja.

Lassan itt a tavasz, ilyenkor pedig megkívánjuk a könnyebb finomságokat. Bár még nincs itt a szezonja a friss paradicsomnak, de ez az izraeli lecsóféleség pont azért jó, mert konzervből készítve is nagyon finom. Ők reggelire fogyasztják, de mi máskor is elkészíthetjük. Az autentikus shakshuka-ínyencek finom kenyérrel mártogatják ki a vaslábasból, amiben készült.

Sok ínyenc állítja, hogy a shakshuka a magyar lecsó méltó vetélytársa.

Két fontos szabálya van  a shakshuka fogyasztásának. Először is öntöttvas serpenyőben kell tálalni a hiteles megjelenés érdekében, másodszor pedig kenyérrel kell kitunkolni a szószt

– írja a Tourist Israel, akiktől a hiteles recept is származik.

Shakshuka

Flicker/Intermerker

Hozzávalók 2-4 személyre (étvágytól függően):

  • 40 dkg hámozott paradicsom konzerv
  • 2 db paradicsom
  • 4 db tojás
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál piros csilipaprika-por (Erős Pista is jó helyette)
  • só, bors
  • olaj
  • zöld petrezselyem vagy koriander

Elkészítése: 

  • Az apróra vágott hagymát és fokhagymát dinszteljük üvegesre az olajon (egy vas serpenyőben vagy lábasban).
  • Adjuk hozzá a felkockázott vagy csíkokra vágott paprikát, pároljuk meg félig.
  • Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és a felkockázott paradicsomot, majd fűszerezzük.
  • 15-20 perc alatt főzzük jól össze a lecsót.
  • Egy kanállal formázzunk bele négy mélyedést, és üssük bele a tojásokat, a tetejüket picit sózzuk meg.
  • Fedjük le, és főzzük a tojást ízlés szerinti keménységűre.
  • Szórjuk meg a tetejét apróra vágott koriander- vagy petrezselyemzölddel.
  • Tálaljuk friss kenyérrel vagy pirítóssal.

Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó
Szamócás álom, a tavasz megunhatatlan szuperédessége
Villámgyorsan elkészíthető desszert, amit az egész család imádni fog.
Olvasói sztorik