Mozaik

Tavaszi szél vizet áraszt: 90 éve gyűjtötték a legszebb csángó dalt

A Queen felülmúlhatatlan lett vele a Népstadionban. André Rieu és a Guns n' Roses sem hagyta ki a moldvai népdal feldolgozását. Kevesen ismerik viszont a Tavaszi szél utat száraszt című rokonát.

Ha Veress Sándor 1930-ban nem megy népdalokat gyűjteni a Kárpátok külső oldalára, a moldvai csángók közé, talán soha nem ismerjük meg a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt. A  moldvai csángók a 20. század végére majdnem elveszítették az anyanyelvüket, évtizedeken át küzdöttek azért, hogy magyar nyelvű szentmisén vehessenek részt, mély hitükben inkább románul imádkoztak az Istenhez a templomaikban, a sehogy helyett.

De Veress Sándor, Bartók Béla tanítványa, Kodály Zoltán későbbi munkatársa 1930-ban eljutott Bogdánfalvára, a kis moldvai csángó faluba, ahol magyar iskola is működött, és rátalált népzenénk egyik – ha nem a legnagyobb – kincsére. A hazánkban ma már elfeledett népzenekutató, zeneszerző, zongoraművész és zenepedagógus 1949-ben a kommunizmus miatt elhagyta Magyarországot, Svájcban telepedett le, a Kossuth-díját sem vehette át. A Tavaszi szél vizet áraszt viszont velünk maradt, és az egész világ gazdagabb lett vele.

A Tavaszi szél vizet árasztnak van egy nagyon közeli rokona, hiszen Bogdánfalva szomszédságában, Trunkon a Tavaszi szél utat száraszt. A moldvai csángók ügyének nagy szószólója, Domokos Pál Péter is felkereste ezt a néphagyományairól híres, fura nevű falut, a Tavaszi szél utat száraszt című népdalt pedig Jagamas János és Faragó József gyűjtötte.

Tavaszi szél utat száraszt, S e hóból es vizet áraszt,
Minden madár párat választ, Minden madár párat választ.
Há én immán kit válasszak? Te ingemet s én tégedet.
Írok neked egy levelet, Kivel világból kimehetsz.
Íram, íram levelemet, Íram édesem keblére,
Hadd tegye bé kebelébe. Bár arról jussak eszébe

– szól egyik legszebb népdalunk trunki változata (forrás: wikipedia).

A bogdánfalvai Tavaszi szél vizet árasztot talán soha nem énekelték egyszerre annyian, mint 1986-ban a Népstadionban, a Queen koncertjén Freddie Mercury-vel. Választhattunk volna rövidebb verziót is e népdal felejthetetlen előadásának felidézésére, de a most következő hét és fél perc minden másodperce mágikus élmény. (A közepén, 3:09 után teszi fel Freddie az Országház láttán a híres kérdését: Eladó?)

Harminc évvel később, 2016-ban André Rieu igyekezett megérinteni a csángó népdallal a közönséget.

Egy világsztár hegedűjének és a magyar népdalnak különleges találkozása lett Myrkur magánszáma a 2018-as budapesti koncertjére készülve.

A rockzene történetének legnagyobb együttesei közül a Guns n’ Roses is úgy érezte, nem hagyhatja ki. 1992-ben az előző évben elhunyt Freddie Mercury előtt is tisztelgett vele.

Ez volt az a szintén elhíresült koncert a Népstadionban, amely közben a November Rain alatt villámlott, mennydörgött, majd leszakadt az ég, magukat a zenészeket is a hatása alá vonva. A Queen 1986-os szuperprodukciójával szemben egyetlen hangfelvétel maradt meg a Guns n’ Roses 1992-es budapesti fellépéséről, és az éppen a Tavaszi szél vizet áraszt.

Freddie Mercury kérte, hogy játsszuk el Nektek

– jelenti be előtte a közönségnek Axl Rose:

Brian May, a Queen legendás gitárosa 2017-ben hófehér hajjal tért vissza a magyar közönség elé a Tavaszi szél vizet áraszttal, hogy végtelen alázattal idézze fel 1986-ot.

Végül következzen úgy a dal, ahogyan élőben az előadókon kívül szinte senki sem hallotta. De többé talán nem is felejti el senki, aki átéli.

Kiemelt kép: Freddie Mercury a Népstadionban az 1986-os Queen-koncert előtt (YouTube)

15 éves a nép dala, a Most múlik pontosan
A Csík Zenekar milliók dalává tette. Alkotója, Kiss Tibor elengedte. Filmet forgattak róla.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik