Mozaik

15 éves a nép dala, a Most múlik pontosan

A Csík Zenekar milliók dalává tette. Alkotója, Kiss Tibor és a Quimby elengedte. Filmet forgattak róla, egy indonéz lány pedig, akinek ellopta a szívét egy magyar fiú, elkápráztatta vele a közönséget a Sziget Fesztiválon.

Én már tudtam a rehabon, hogy én ezt meg akarom írni

– vallja Kiss Tibor (vagy inkább Kiss Tibi), a  Most múlik pontosan atyja a dalról szóló 2015-ös filmben.

Nem gondoltuk, hogy benne lenne egy gigantikus sláger lehetősége

– mondja szintén a Quimby énekes-dalszerzője a Csík Zenekarról megjelent könyvben.

A Most múlik pontosan lehetett bármilyen erős szám eredetiben a Quimbytől, az egész Kárpát-medencében és a világban szerteszét élő magyarok között a Csík Zenekarnak köszönhetően lett a nép dala. A könnyűzenéből született népzene, aminek viszont a Csík Zenekar is legalább ennyire köszönheti, hogy messze földön híres lett. Az együttes tagjai is tudják, mekkora kihívás, hogy sokan ezzel a számmal azonosítják őket, sokkal inkább mint a Quimbyt, amelynek talán nem is ez a legnagyobb slágere (az Autó egy szerpentinen vagy az Ajjajjaj legalább ilyen ismert a zenekar előadásában).

A Most múlik pontosan eredeti, könnyűzenei formájában 2005-ben jelent meg, de néhány éven belül a Csík Zenekar tört át vele minden gátat.

A 2008-as köztévés előadás 22 millió megtekintésnél tart 2020 elején. Majorosi Marianna hangja és a nagybőgős-brácsás kezdés már önmagában mindent visz, majd jön a katarzis, ahányszor csak megnézi az ember:

Számítottunk arra, hogy ezt nem fogják olyan jó néven venni a kollégák a népi szakmában. (…) Be is jött

– mondják a zenekar tagja a dalról szóló filmben a fogadtatásról.  Előbb viszont magáról a Csík Zenekarról született könyv, még 2013-ban, és természetesen a Most múlik pontosant, illetve Kiss Tibort és a Quimbyt nem lehetett belőle kihagyni.

Az én olvasatomban ez a dal az elengedésről szól (…). Nemcsak a drogokról van szó, hanem mindarról, ami droggá válhat az ember életében. A szerelem is lehet drog

– mondja Kiss Tibi a könyvben, amelyet annak idején a HVG részletesen bemutatott.

Erdély táncházaiból a világhírig: 25 éves a Kerekes Band
Vidróczki bújtatóinak egri leszármazottai a palóc és a somogyi hagyományokat is ápolják.

Az önálló életre kelő dalról 2015-ben Lévai Balázs dokumentumfilmet forgatott. Kiss Tibi és Csík János, a Csík Zenekar frontembere mesél benne élete dráma fordulatáról; az erdélyi Varga családról pedig kiderül, hegedűjátékuk milyen kulcsszerepet játszott abban, hogy a Most múlik pontosan ilyen hatást ért el népzeneként. Az Engedem, hadd menjen című filmet a megjelenésekor az Index mutatta be alaposan, íme a sokat mondó előzetes:

Kiss Tibi és a Quimby el tudta engedni ezt a számot, bár maga a szerző nem egyszer együtt lép fel a Csík Zenekarral.

Úgy érzem, mintha elefánt lennék a porcelánboltban

– mondja Kiss Tibi az említett könyvben arról, milyen érzés Majorosi Mariannával együtt énekelni. Akkor hát hallgassuk meg az énekesnő nélkül is e számot a Quimbytől, amelyet – a dal rendkívüli története miatt – annyira már nem is játszanak szívesen a saját koncertjeiken, legalábbis a könyv szerint.

Sokan sokféleképpen értek el több százezres, milliós nézettségeket a Most múlik pontosannal, de a végére jöjjön valami más, amit kommentáljon Kiss Tibi a Quimby 2013-as Sziget-koncertjén. A többihez nem kell komment.

Kiemelt kép: YouTube

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik