Otthon készült

Ehető természet: medvehagyma levélben sült jófalat

Halmos Monika
Halmos Monika
Fantasztikus recept, amit akár a szabadban is elkészíthetünk, ráadásul egészséges és finom.

A dédi kertjében hátul, ahol nyaranta hűvös árnyat borított a pincetetőre az akác, május végén pedig a turbolya ontotta erős illatát, kora tavasszal medvehagyma hajtott. Amint lettek valamire való levelei, levesként láttuk a tányérban. Tejföllel, csöpp fehérborssal, semmi mixelés – hol volt akkor még a hipphopp-botmixer, csak úgy apróra vágva. Pirított zsemlekocka dukált mellé, és ettük, mert jó volt – és tavasszal mindig volt.

Amíg tartott a medvehagyma szezonja, ettük tejfölbe aprítva, friss kenyérhez, héjában főtt burgonyához, vagy salátaként. Amíg tartott belőle, került a konyhára, aztán jött a többi tavaszi zöld, a medvehagymát senki se hiányolta – örültünk neki tavasszal újra.

Olyan természetes volt a medvehagyma tavasszal, mint később a bundában sült akác, vagy a bodzafánk – így szót sem ejtettünk róla feleslegesen.

S aztán egyszerre, ha nem csal az emlékezetem, talán két évtizede lehetett, a medvehagyma hirtelen betoppant a konyhai divatba. Úton-útfélen lehetett medvehagymás kínálatba botlani, amely vendéglátós lépést akart tartani a trenddel, az ki nem hagyhatta a medvehagyma levest, a medvehagymás pogácsát, pesztót, gnocchit és társait.

Ezúttal egy olyan receptet ajánl Halmos Mónika, az ehető virágok szakértője, ami egyszerű, sőt, akár a szabadban is elkészíthető. És nem utolsó sorban, nagyon finom!

Medvehagyma levélben sült jófalat

Hozzávalók:

  • 40 dkg füstölt sajt
  • 20 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 1 kicsi vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • jó 2 marék (40-50 db) medvehagyma levél
  • őrölt tarkabors

Halmos Monika

A sajtot meg a zöldségeket lereszeljük. Hozzáadjuk az igen apróra vágott hagymát, az egészet összekeverjük, és nyolc részre osztjuk. Nedves kézzel hosszúkás pogácsákká formázzuk. Egy négyzet alakú alufólia-lapot olajjal megkenünk.

Néhány medvehagyma levelet fektetünk rá úgy, hogy kissé fedjék egymást. Ráhelyezünk egy sajtos-zöldséges pogácsát, a leveleket ráhajtogatjuk és lazán beburkoljuk az alufóliába. A többi pogácsát is hasonlóképpen becsomagoljuk és a kis „csomagokat” tepsibe tesszük.

Forró sütőben 240 °C-on 10-12 perc alatt megsütjük. A fóliából kicsomagolva, mozsárban durvára tört színes borssal megszórva forrón tálaljuk. Friss fehér kenyér kívánkozik mellé. Az alufóliába bugyolált csomagokat faszénparázs felett is megsüthetjük.

Csak tiszta, vegyszermentes növényeket használjunk ételkészítéshez! Még több vadnövényes receptet lelhetnek Halmos Monika: Vadon nőtt étterem című e-könyvében!

Szerző: Halmos Monika

Kapcsolódó
Vadvirágos sávokkal védekeznek a kártevők ellen a termőföldeken
Igyekeznek növelni a gabonaféléket támadó kártevők természetes ragadozóinak számát, és csökkenteni a permetezés mennyiségét. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik