Otthon készült

Ötezer forintra drágulhat az akácméz kilója

Katasztrofális helyzetbe kerültek a méhészek a három héttel ezelőtti fagyok miatt, az akác szinte teljesen elfagyott, erről beszélt Németh Attila vásárhelyi méhész a Délmagyarnak.

A lap megkeresésére arról beszélt, hagyományos időkben, április végén már virágba borultak az akácfák, most pár centis kezdemények mutatkoznak. A természet tehát hetekkel lemaradt a megszokottaktól.

Emellett rosszul teleltek a méhcsaládok is, 20-30 százalékos pusztulásról számolt be a szakma. A klimatikus viszonyok egyértelműen hatnak a beporzókra, mert ahelyett, hogy februárban még pihentek volna, a melege­­dő időjárás miatt korábban kijöttek a kaptárból. Majd ahogy ismét lehűlt a hőmérséklet, visszaálltak telelőfürtbe, az azon kívül rekedt fiasítás el­pusztult.

A cikk szerint a fagy utáni úgynevezett sarjúvirágokban bíznak a méhészek. Azok ugyan nem teljes értékű növényi részek, mégis lehet róla némi hordás.

Tavaly akácból a megszokott mennyiség húsz százaléka jött össze, idén sem számíthatunk sokkal jobbra. 2020-ban az akácméz hivatalos felvásárlási ára 1400 forintról 2200-ra emelkedett, ha ez így megy tovább, kilója idén is elérheti a 2500 forintot. Így pedig a piacon akár 3500, a boltban úgy 5000 forint is lehet majd

– mondta a méhész.

A repce szerencsére észhez tért az esőzésekkel, hamarosan kiderül, mennyit gyűjthetnek a méhek. Ebből tavaly rekord közeli hozammal zárták a szezont, és az idei is jónak tűnik. De ennek feltétele a tartósan 20 fok körüli nappali hőmérséklet.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik