Otthon készült

Agyaggal burkolt amur sült parázsban Balatonendréden

sokszínű vidék
sokszínű vidék
A következő vályogtáborban a szakmai ismeretek mellett a parázson sütés és az agyag kapcsolatával is megismerkedhetnek a résztvevők.

Népes baráti társaság gyűlt össze a napokban Gáspár János pándi vállalkozó balatondrédi portáján, aki ezúttal nem a vályogfal-építés rejtelmeibe avatta be vendégeit, hanem konyhatündéri képességeit mutatta meg.

Kapcsolódó
Egy héten át minden a vályogról szólt Balatonendréden
A táborban gasztronómiai élményekből sem volt hiány.

Az országszerte ismert vályogfal-építő mester ezúttal anyaggal burkolt halat és csirkét sütött parázson, melynek már az előkészületei is látványosak voltak, a végeredmény pedig minden képzeletet felülmúlóan finomra sikerült.

Szerkesztőségünknek is volt szerencséje végigkísérni a munkafolyamatot, majd a kóstolón meggyőződni arról, hogy ezzel az ősi, agyagos-parázsos technikával milyen különleges ízvilág kerülhet az asztalra.

Két egész csirke, valamint egy 2 kilós ponty és egy 4 kilós amur került az “előkészítőbe”. Itt magyaros fűszerkeverékkel kenték be azokat, majd mindegyik belsejébe negyedére vágott vöröshagyma, kakukkfű, fokhagymagerezdek és mangalica szalonna került.

A megtöltött csirkéket és halakat madzaggal erősen átkötözték, hogy sütés közben ne essenek szét – bár ezt a később vastagon rákent anyag is meggátolja.

A parázs készítése egy másfél méterszer másfél méteres, mintegy 40 centi mély gödörben jóval korábban elkezdődött. Nagyon sok fa került a gödörbe, hiszen annak szintig kellett lennie izzó parázzsal.

A agyagba burkolás után a parázs javát lapáttal a gödör szélére húzták, a halakat és a csirkéket a gödörben elosztották, majd beborították parázzsal a sütnivalókat.

Jó másfél óra múlva a megsült halak és csirkék szintén lapáttal nagy tálcákra kerültek, azokról az agyagot könnyedén leszedték, majd következett a kóstolás – minden jelenlévő legnagyobb megelégedésére.

Nem lenne teljes a beszámoló, ha nem említenénk meg, hogy az udvari kemencében közben folyamatosan sütötték a fokhagymás-köménymagos kenyérlángost, amely szintén az utolsó morzsáig elfogyott.

Gáspár János elmondta, hogy szokásos nyári balatonendrédi vályogtáborain a résztvevőket ezzel a specialitásával is megismerteti.

Augusztus 16-22. között kerül sor a következő vályogtáborra

A tábor ideje alatt a résztvevők – immár hagyományosan – megismerkednek a vályogvakolat készítésével és udvari kemence építésével is.

 

A jövő mesterei testközelbe kerülnek a vályogtégla és vakolatdísz kenderköteles technikával történő készítésével, valamint Gáspár János megmutatja a rakott sárfal készítését is, amit már egyedül csak ő végez az országban.

 

Mint fentebb említettük, a gasztronómiai kalandozások sem maradnak el a napi programok végén.

 

A “Minden, ami vályog” táborba még lehet jelentkezni a a Vályogfal Facebook oldalon.

Kapcsolódó
Vályogban a természet, vályogban az egészség
Fenntartható építéskultúra a lélegző otthonért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik