Kertünk-Portánk

Egy héten át minden a vályogról szólt Balatonendréden

A táborban gasztronómiai élményekből sem volt hiány.

A Pándon élő Gáspár János vályogfal-építő mester nem titkolja az ősi mesterség szakmai fortélyait, folyamatosan igyekszik átadni a szakmai alapokat az érdeklődőknek.Az elmúlt évtizedekben tartott bemutatókat számos hazai szakmai táborban, és az Európa több országából érkező, a vályogépítészet iránt elkötelezettek körében is.

Kapcsolódó
Így készül ősi technikával a vályogfal
Rakott sárfalnak is nevezik - a munka nem egyszerű.

2020-ban rendezett először “vályogtábort” Balatonendréden, és annak sikerén felbuzdulva úgy döntött, hogy megismétli azt, sőt idén két alkalommal szervezi  meg a tábort.

Az elsőre húsz, a vályogépítészet iránt érdeklődő “mesterjelölt” részvételével június derekán került sor Balatonendréden.

Örömmel mondhatom, hogy egy jó csapat verbuválódott össze a Minden, ami vályog elnevezésű táborunkra. Az egyhetes együttlét alatt elkészült egy 70 négyzetméteres családi ház belső vakolása, amihez helyben található agyagot használtunk. A résztvevők megismerkedhettek a vályogtégla és rakott sárfal készítésének technikájával, valamint azzal a nagyon fontos folyamattal, miként kell a nyílászárok fölé áthidalást tenni

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Gáspár János.

A tábor idején a tavaly készült udvari kemence símítását fejezték be, valamint kenderköteles technikával vakolatdísz is került rá, amit színekkel is megkoronáztak.

Nagyon jó volt a csapat, sok barátság szövődött. Ezúton is szeretném megköszönni a részvételt a táborozóknak. Aki ebben a táborban nem tudott részt venni, azt szívesen látom az augusztusra tevezett következő alkalomkor, melynek részleteiről a Vályogfal nevű Facebook oldalamon tájékozódhatnak az érdeklődők

– említette a vályogfal-építő mester.

Mint megtudtuk, a tábor idején gasztronómiai élményekből sem volt hiány. Készült agyagban sült csirke, mangalica szalonnás-kolbászos kemencés bodag és kemencében sült ponty is.

Kapcsolódó
Vályogban a természet, vályogban az egészség
Fenntartható építéskultúra a lélegző otthonért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik