Szulimán Gabriella tizenöt éven át dolgozott köztisztviselőként, majd 2019 decemberében egyik napról a másikra munkanélkülivé vált. Facebook-oldalán azt írja, unatkozó háziasszonyként két állásinterjú között 2020 januárjában jelentkezett egy kovászos kenyérkészítő workshopra. Ekkor még nem sejtette, hogy néhány hét múlva a Covid-19 miatt egy egész országot tanítanak a profik kenyeret sütni.
Elmondása szerint először csak a család számára készített kenyeret, majd jöttek a barátnők, a barátnők barátai és egy idő után arra eszmélt, hogy 12 kilogrammot dagaszt kis háztartási eszközeivel és 8 órán keresztül ül a konyhában a sütője mellett.
Ekkor fogalmazódott meg bennem először a gondolat, talán a hobbiból előnyt is lehetne kovácsolni és lehetnék egy kisközösség helyi pékje. Elkezdtem komolyabban utána olvasni az üzletláncok és általában a nagyipari pékségekben kapható kenyerek összetevőinek. A felismerés elszomorító volt: rengeteg állományjavító adalékot tartalmaznak ezek a termékek. Vállalkozásomat ezért a kezdeti amatőr szintről a szükséges technikai feltételekkel is elláttam és céljául azt tűztem ki, hogy környezetem és néhány család számára, egészséges, adalékmentes kenyeret készítsek
– áll a bemutatkozó posztjában.
A sonline.hu riportjából kiderül, Szulimán Gabriella ma már az egyik helyi kézműves boltnak szállít be, valamint otthonában is kaphatóak finomságai.
A kaposvári édesanya otthonában alakította ki műhelyét. Fiai a tesztelői, és ha valami nem ízlik nekik, nem kímélik édesanyjukat.
Húsz-huszonnégy óra kell, amire elkészül a kenyér, vasárnap éjfélkor élesítem a kovászt, hajnalban pedig kezdődik a tészta dagasztása, amelyet háromszor hajtogatok egy-egy óránként, majd az előformázás, formázás után délután kettőkor kerül a hűtőbe, ahol 12-14 órát pihennek 6-8 fokon. Kedden hajnalban kerülnek be a kenyerek a sütőbe, ahol 40 perc alatt szép pirosak lesznek. Néha megviccel a természet, és kidudorodik, úgy hívom, hogy ilyenkor jelenik meg a kenyér boldogsága
– mondta el mosolyogva.
Számára a legnagyobb boldogság az, amikor pozitív visszajelzést kap egy-egy kóstolás után.
Van egy tucatnyi barátomból álló kontrollcsoportom, akik a kezdetek óta bátorítanak, kóstolják a termékeimet, és egyikük mesélte, hogy a napokban egy ismerőse megállította és javasolta neki a kenyeremet, majd közölte vele, hogy ő már régóta teszteli
– fogalmazott Szulimán Gabriella.
Elmondása szerint a jó alapanyag elengedhetetlen, szerinte finom kenyeret csak minőségi lisztből lehet sütni.
Kellő alázattal, türelemmel és kitartással kell készíteni, megadni az időt, hogy a három szentség – a liszt, a víz, a só – tehesse a dolgát és az összetevőkből tészta legyen, a tésztából pedig kenyér, ehhez azonban elengedhetetlen az emberi tényező, azon belül is a pék szíve és keze
– magyarázta.