Apró, általában kocka alakú, cukormázzal borított sütemény. Mindannyian ettünk már barna, rózsaszín vagy citromsárga formában. Tudod, mire gondolok? Persze, hogy a minyonra.
A minyon, aminek neve a francia mignon, azaz kis kedvenc szóból ered, egy magyar sütemény, amit az 1870-es években Kugler Henrik honosított meg Budapesten. Sokáig kugler volt a neve a honosítója után, csak az 1920-as évek után terjedt el a franciás név.
A közkedvelt, jellegzetes fodros papíron tálalt aprósütemény rengeteg változatban készül. Jellemzője a több réteg piskóta és a köztük lévő krémtöltelék. Általában kocka alakú, de a kreatív cukrászok más formában is elkészíthetik.
Egyik legismertebb változata a rózsaszín cukormázas változat, most mi is ennek egy alternatíváját hoztuk el, egy kis rummal bolondítva. Köszönjük szépen a receptet Nagy Annának.
Hozzávalók a tésztához
- 4 egész tojás
- 30 dekagramm cukor
- 4 kanál olaj
- 1 deci tej
- 30 dekagramm liszt
- 1 sütőpor
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a 4 kanál olajat, az 1 deci tejet, a lisztet és a sütőport is. Összekeverjük, majd a tésztát 25-30 percig sütjük.
A kész, kihűlt tésztát elmorzsoljuk, 15-20 dekagramm margarinnal, egy evőkanál kakaóval és egy rum aromával összekeverjük. Közben 15 dekagramm cukrot kevés vízzel felforralunk, ráöntjük a masszára és összegyúrjuk. Formáljuk, majd hidegre tesszük néhány órára.
Hozzávalók a fondanthoz
- nagyon tiszta és száraz edény
- 1 kilo kristálycukor
- 3 deci víz
A cukorot, a vizet és pár csepp ecetet felteszünk főni közepes lángon, nagyjából 8-10 percig. 8 perc körül lehet próbaképpen fakanálról egy csepp szirupot a mutató ujj végére cseppenteni és hüvelykujjal cukorszálat húzni. Ha jó erős a szál és összeragadnak az ujjak, akkor jó a szirup. Egy zománcos tepsit kicsit bevizezünk és hűvös helyen beleöntjük a cukorszirupot.
Mikor a szirup elhűlt, de még nem kötött bele a tepsibe (nagyjából 1 óra) spaklival fehéredésig, keményedésig forgatjuk. Ekkor műanyag tároló dobozba kerül. Másnap lassú tűzön melegítjük fel, ételfestékkel rózsaszínre színezzük, pici rummal ízesítjük. Ezután forgatjuk bele a hűtött sütit, s végül fondanttal csorgatjuk meg.
A süti időigényes, de isteni csemege! Jó étvágyat kívánunk!