Kiderült a világ legnagyobb krumplijáról, hogy nem is krumpli

Először gombának hitték, aztán burgonyának. Egyik sem igaz.
Kapcsolódó cikkek

Mikor nem krumpli egy krumpli? Ha az valójában csak egy tök gumója, jelentették ki a Guinness World Records szakemberei.

Korábban a Sokszínű Vidék is beszámolt róla, hogy Doug, a csaknem 8 kilogrammos burgonya lehet a világ legnagyobb krumplija. A különleges termésre Új-Zélandon bukkant kertjében Colin és Donna Craig-Brown, akik el is nevezték a nem mindennapi gumót.

A pár kiásta a furcsa, mutáns kinézetű termést, melyet először különös gombának tartottak. Amikor azonban Colin kivágott belőle egy darabot és megkóstolta, kiderült: hatalmas krumplit találtak. Legalábbis sokáig ezt hitték.

A Guardian cikke szerint a Guinness World Records bevizsgálta a növényt, a tudományos elemzés pedig megállapította, hogy valójában csak egy tök gumójáról van szó, az nem krumpli. Colin Craig-Brown szerint a tévedést részben az is okozhatta, hogy korábban nem kóstoltak hasonlót, de íze tényleg hasonlított a burgonyáéra.

A szervezet múlt héten közölte a rossz hírt a házaspárral, akiknek így el is utasították a kérelmüket a világrekorddal összefüggésben.

A rekord így továbbra is egy 5 kilogrammos burgonyáé, amit 2011-ben ástak ki Nagy-Britanniában.

Dougot egyébként továbbra is a hűtőben őrzi a család, nagy rajongói maradtak. Mint mondták,

elvégre ez a világ legnagyobb nemkrumplija.

Kapcsolódó
Csókapityók, földialma, tótrépa: olcsó csodanövény a krumpli helyett
10+1 jó tulajdonság. Miért és mire érdemes lecserélni a burgonyát?