Kertünk-Portánk

Óriási termést ástak ki a kertben, csak a kóstolás után derült ki, hogy mi az valójában

Doug, a csaknem 8 kilogrammos burgonya lehet a világ legnagyobb krumplija. A különleges termésre Új-Zélandon bukkant kertjében Colin és Donna Craig-Brown, akik el is nevezték a nem mindennapi gumót, írja az MTI.

Kapcsolódó
Zöldségóriások nőttek egy nógrádi kertben
Méretes példányok nőttek a salgótarjáni kertben.

A pár kiásta a furcsa, mutáns kinézetű termést, melyet először különös gombának tartottak. Amikor azonban Colin kivágott belőle egy darabot és megkóstolta, kiderült: hatalmas krumplit találtak. Súlya a mérleg szerint 7,8 kilogramm.

A Hamilton közelében élő Craig-Brown házaspár még augusztus végén találta a burgonyát, melynek még egy kis kocsit is építettek, hogy abban hordozzák körbe a környéken.

Kapcsolódó

A Guinness Rekordok könyvébe a legnehezebb burgonya rekordját legutóbb 2011-ben jegyezték be: egy Nagy-Britanniában talált nagyjából 5 kilogrammos példány viseli a címet.

Az új-zélandi pár már jelentkezett a szervezetnél, hogy ismerjék el Doug rekordját, egyelőre még válaszra várnak.

Colin kifejtette, nincsen semmilyen kertészeti titka, általában csak egy adag tehéntrágyát és némi szalmát szórnak a földekre. Mint mondta, az adott területen uborkát növesztettek, de idővel a gyomok vették át az uralmat, burgonyát egyáltalán nem ültettek. Doug valószínűleg magától termett, vélhetően évek óta növekedhetett.

A burgonya az elmúlt hónapokban hanyatlásnak indult: elkezdett kiszáradni, veszített súlyából, a penész is megjelent rajta. Colin ezért a lehető legjobban megtisztította és a fagyasztóba tette a krumplit. Karrierje azonban ezzel nem ér véget: hamarosan vodka készülhet belőle.

Kapcsolódó
Három grillezett burgonya recept, amit vétek lenne kihagyni
A burgonya finom, a grillezésnek szezonja van. Miért ne kombinálnák őket?
Olvasói sztorik