Otthon készült

Húsvétra újra keresik a nemzet hímes tojásait

facebook/nemzetünk tojásai/szutor gabi
facebook/nemzetünk tojásai/szutor gabi
A beérkezett alkotásokból virtuális képsorozat készül az ünnepre.

Nemzetünk hímes tojásai címmel indít útjára húsvétváró programot Mosonyi Éva pécsi tojásíró népi iparművész, hogy bemutassa, milyen tojásokkal készülnek az ünnepre a magyarok itthon és az ország határain kívül, írta az MTI.

Kapcsolódó
Új őrület a borotvahabbal festett húsvéti tojás
Tökéletesen márványos megjelenés, ragyogó színek, extrém minták.

A kezdeményezéssel évről évre az a célja, hogy összegyűjtse és virtuális kiállításon bemutassa, milyen húsvéti tojásokat készítenek a magyarok a több száz éves hagyománynak megfelelően.

A felhívásra jelentkezhetnek gyerekek és felnőttek, amatőrök és hozzáértők is. A hímes tojások készülhetnek hagyományos népi technikával vagy bármilyen más módon. Személyenként egy tojással lehet részt venni a programon

– közölte Mosonyi Éva.

A törékeny tojásokat a postára adás helyett fotón örökíthetik meg a résztvevők, mégpedig úgy, hogy a tojást a tenyerükben tartva készítik a képet, ezzel kifejezve, hogy saját kezükkel készült.

A fotókat 2022. április 10-ig várják, a beérkezett alkotásokból pedig virtuális képsorozat készül az ünnepre.

Mosonyi Éva a tavalyi felhívás népszerűségére utalva jelezte: 2021-ben kilenc országból csaknem négyszáz hímes tojásról érkeztek fotók.

A legfiatalabb jelentkező három és fél, a legidősebb több mint kilencvenéves volt. Többségük hagyományos technikával írták, karcolták a tojást, kisebb részük szabadon választott díszítési módot alkalmazott

– áll a nép iparművész közleményében.

Kapcsolódó
Berzselés, a legszebb hagyományos tojásfestési technika
A természetes mindig a legszebb. Ilyen technika a berzselés is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik