Otthon készült

Hogyan használjuk fel a húsvéti maradékot? – 5 tipp sonkára és 3 tojásra

Pixabay
Pixabay
Készíthetünk hideg, meleg ételt, de akár süthetünk kifliket is.

Ahogy egyre több háztartás, úgy a miénk is fontosnak tartja a környezettudatosságot az életünk minden területén, így a konyhában is. Már régen alapvetés, hogy az ételt meg kell becsülni, nem pazarlunk és főleg nem dobunk ki semmit. A nyers, pucolás után megmaradt hulladék a komposztba megy, ha pedig főtt étel marad a tányéron véletlenül, akkor a kutya és macska állnak sorban.

Így készülünk az ünnepekre is, ezúttal épp a húsvéti nagy dőzsölésre. És természetesen mindig van a család szakácsainak fejében néhány recept az ételtorlódások menedzselésére.

Kezdjük a tojással!

1. Tojáspörkölt

Családunk gasztrokultúrájába a vegetáriánus vonalról érkezett ez a különleges, és oly sok formában hasznosítható feltét. A tojáspörköltet ugyanis felszolgálhatjuk szinte minden körettel, sőt, hidegen akár még paprikás alapú tojássalátaként is fogyasztható.

Hozzávalók:

  • 8 db főtt tojás (ALDI)
  • 2 db hagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • őrölt kömény
  • őrölt paprika
  • olaj

Elkészítés:

Klasszikus pörköltalapot készítünk. A felaprított hagymát megdinsztelem a zsiradékon, többször is felöntöm vízzel, majd ismét zsírjára pirítom. Mikor már jó szaftos a hagyma, mehet bele a felaprított paprika és paradicsom. Ezt is puhára pároljuk a hagymás alappal, ilyenkor teszem bele a fokhagymát és befűszerezem, majd felöntöm 4-5 deci vízzel. Mikor felforrt és a zsiradék feljött a tetejére, rászórjuk a paprikát, főzzük pár percig, majd beletesszük óvatosan a négybe vágott főtt tojásokat. Akit nem zavar, hogy kicsit összetörik a sárgája, az bátran kevergetheti, aki szeretné egyben hagyni, az nagyón óvatosan, oldalról nyúljon alá vagy forgassa, rázogassa meg az edényt. Még öt-tíz perc, és el is készült a tojáspörkölt.

Pixabay

2. Tojássaláta

A család nagy kedvence, egy étkezés alatt el is szokott fogyni. A tojáson kívül lényegében minden zöldséggel variálható, mi teszünk bele almát is, de még a sajt is illik hozzá.

Hozzávalók:

  • 5 db főtt tojás
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 1 konzervkukorica
  • 1 közepes alma
  • 1 szál répa reszelve
  • görög joghurt
  • majonéz (ALDI)
  • mustár

Elkészítés:

Először a zöldségeket és az almát készítjük össze egy tálba. A hagymát apróra vágjuk, az almát meghámozzuk és felaprítjuk, a répát közepes reszelőn lereszeljük (nagyon jól áll a salátának egy friss, roppanósabb alkotóelem), a kukoricát is hozzáadjuk. Majonézes öntetet késztünk: majonéz, kevés mustár, görög joghurt, só. Összekeverjük az öntetet a zöldségekkel és ez után adjuk hozzá óvatosan belekeverve a főtt tojást. Mi először tojásszelőn vágjuk fel az egész tojást, majd ezt is félbe vágjuk.

3. Tojáskrém, kaszinótojás

A tojáskrém szendvicsekbe, pirítóshoz tökéletes alap, ha pedig visszatöltjük a félbevágott tojásba, kész is a kaszinótojás.

Hozzávalók:

  • 5 db főtt tojás
  • majonéz
  • mustár
  • reszelt torma (ALDI)
  • tejföl vagy görög joghurt (ALDI)
  • fehérbors
  • szerecsendió

Elkészítés:

A tojásokat felbe vágjuk és a sárgáját kivesszük egy kisebb keverőtálba. Villával jól összetörjük, először egy kevés mustárt teszünk hozzá, hogy még krémesebbé nyomhassuk szét, majd ízlés szerint mehet bele a többi hozzávaló, a tormával óvatosan. Közben folyamatosan kóstoljuk, hogy az ízlésünknek megfelelő ízélményt érjünk el. Ha a krémet a villával visszatöltjük a félbevágott tojásokba, akkor kész is a kaszinótojás, aminek mi franciasalátával szoktunk megágyazni. A tojáskrémnek még nagyon jót tesz a apróra felvágott savanyúuborka is.

Pixabay

Lássuk a sonkát!

1. Sonkaburger avagy a sonkás szuperszenyó

Mi legalább is ez utóbbi néven nevezzük az extrákkal megpakolt szendvicseket, amiket a gyerekeknek késztünk… közkívántra. Ha nincs otthon buci és darált hús, akkor is készül hamburgerszerű szuperszenyó, ezért, ha marad ki füstölt sonka, akkor adja magát egy brutálisan finom szendvics.

Hozzávalók:

  • hamburgerbuci vagy bagett
  • füstölt, húsvéti sonka (ALDI)
  • saláta
  • savanyúuborka
  • paradicsom
  • lilahagyma
  • tojáskrém

Elkészítés:

A sonkát késsel aprítsuk fel, hasonlóan kell kinéznie, mint a tépett húsoknak, de aki szeletben szeretné, úgy is hagyhatja. A bucit félbevágjuk és megpirítjuk a belső oldalukat. Az alját megkenjük tojáskrémmel, rátesszük a salátalevelet, erre felhalmozzuk a sonkát, mehet rá két karika paradicsom, lilahagyma, majd néhány szelet savanyúuborka. A buci másik felét is megkenjük tojáskrémmel és bezárjuk a szendvicset. A zöldségek belül szabadon variálhatóak, ha marad ki retek, újhagyma mehet bele bátran.

Pixabay

2. Sonkás, töltött bundáskenyér

Ez egy igazi nagyágyú. Az inspirációt Szoky konyhájából merítettem.

Hozzávalók:

  • négy szelet kenyér (ALDI)
  • maradék húsvéti sonka, ízlés szerinti mennyiség
  • hagyma vagy újhagyma
  • reszelt sajt (ALDI)
  • 4 db tojás
  • bors

Elkésztés:

A kenyerek belét kivesszük. A tojásokat egy tálban felverjük, beleszórjuk a sonkát, a felvágott hagymát és a reszelt sajtot, majd beletépkedjük a kenyérbelet és összekeverjük. A kenyerek héját kissé megpirítjuk mindkét oldalon, majd a serpenyőben hagyva a masszát belenyomkodjuk, kitöltjük a héj közötti űrt. Lefedjük, hogy a teteje is kissé szilárduljon fordítás előtt. 2-3 perc sütés után egy spatulával, szélesebb szilikonkanállal alányúlunk és megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.

3. Füstölt sonkás lasange

Ez a családi alaprecept bolognai mártással, csak a darált hús helyett az apróra vágott húsvéti sonka kerül bele.

Hozzávalók:

  • maradék füstölt sonka, fél kilónyi is belemehet (ALDI)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál répa
  • 1 szál fehérrépa vagy kisebb zeller
  • 1 deci vörös vagy rozé bor
  • 800 milliliter tej
  • fél liter paradicsomszósz
  • fél kiló lasagne tészta
  • sajt (ALDI)
  • 15 dkg vaj (ALDI)
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • babérlevél
  • oregánó
  • bazsalikom
  • fehérbors
  • szerecsendió
  • cukor

Elkészítés:

Bolognai szószt készítünk. A hagymát felvágjuk és megdinszteljük, a répát, fehérrépát vagy kisebb zellert lereszeljük és azokat is pirítani kezdjük a hagymán, közben mehet rá só is, hogy engedjen levet. Mikor már kissé megpirult, fűszerezzük borssal, sóval, babérlevéllel, oregánóval és bazsalikommal, majd felöntjük a borral, és kis lángon forraljuk. Felöntjük paradicsomszósszal és tovább forraljuk, ha kell vízzel hígítjuk kissé, és kevés cukorral szelídítünk a savasságán. Mivel a sonkát nem kell már megfőzni, ezért mikor a zöldségek vajpuhára főttek, beletesszük a késsel nagyon apróra vágott sonkát is és átforraljuk. Elkészítjük a besamelmártást is. Egy kisebb lábosban a vajon folyékony rántást készítünk, felöntjük a hideg tejjel, fehérborssal, sóval, szerecsendióval ízesítjük és felforraljuk, hogy jól besűrűsödjön. Egy sütőedénybe rétegezzük a szószokat és a tésztát. Egy réteg sonkás, bolognai szósz, egy réteg besamel majd tészta, erre megint a bolognai, majd a besamel és ismét a tészta. A legfelső réteg szósz legyen (akár csak a bolognai vagy mindkettő), amit megszórunk reszelt sajttal. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a tálat és sütőtől függően 30-40 perc alatt elkészül.

Pixabay

4. Füstölt sonkás hagymásbab

Hát persze, hogy Bud Spencer miatt, így is hívjuk itthon: „megcsináljuk Bud Spencer kajáját?” Egyszerű, finom és gyorsan elkészül.

Hozzávalók:

  • vörösbab konzerv
  • húsvéti sonka
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • paradicsom, paradicsomszósz vagy sűrített paradicsom
  • 1 dl bor
  • 1 csapott evőkanál őrölt paprika
  • bors
  • cukor

Elkészítés:

A hagymát félbe, majd szeletekre vágom és kevés zsiradékon dinsztelni kezdem, kissé megsózom, hogy levet engedjen. Ha egész paradicsomom van, akkor feldarabolom (ízlés szerint el is távolíthatjuk a héját), a megdinsztelt hagymán pirítani kezdem. Ha paradicsomszósszal dolgozom, akkor előbb a babot öntöm bele, majd az egy deci bort, átforralom és felöntöm ízlés szerint 1-2 deci paradicsomszósszal. Lassú tűzön forralom, ekkor fűszerezem és beleszórom az apróra felvágott füstölt sonkát is ízlés szerinti mennyiségben. A só beállítását a végére hagyom a sonka miatt és ha vadabb, savasabb az ízvilág, némi cukorral egyensúlyba helyezem.

5. Sonkás kifli

Ez a családi péküzemünk szerény kínálatában az egyik kedvelt ételnek, a házi vajas kiflinek a húsvét utáni változata.

Hozzávalók:

  • 500 dekagramm liszt
  • fél élesztő
  • 2 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • 2 deci tej (ALDI)
  • reszelt torma (opcionális)
  • cukor
  • maradék húsvéti sonka a tölteléknek

Elkészítés:

A lisztet egy keverőtálba szórom, a közepébe kis krátert készítek, és oda morzsolom az élesztőt kevés cukorral, majd meglocsolom langyos tejjel és összekeverem. A kráter oldalára szórom a sót, és oda öntöm az olajat vagy a vajat. Mikor az élesztő felfut, beleütök egy tojást, beleöntöm a tejet és összekeverem, gyúrni kezdem (kézzel vagy robotgéppel). Ha nem elég a folyadék, közben lehet kiegyenlíteni, a lényeg, hogy elváljon az edény falától és gyúrható legyen a tészta. Ezurán 1 vagy akár 1,5 órát is kel a tésztánk. A megkelt tésztát kinyújtom kör alakúra, és háromszög formákat vágok bele. A háromszögek közepébe szóróm a sonkát és aki szereti, kevés reszelt tormával vagy még egy kis reszelt sajttal is megbolondíthatja. Ezután feltekerem kifli formára. Sütőlapot teszek a serpenyőbe, a kifliket belehelyezem és a felvert tojással átkenem őket, hagyom így pihenni 10-15 percet, addig a sütőt 180 fokra előmelegítem. Mielőtt beteszem a sütőbe a tepsit, még egyszer átkenhetjük a kifliket tojással, én nem mindig szoktam. Sütőtől függően 35-40 perc alatt készül el.

Szponzorált tartalom

A cikk az ALDI támogatásával készült – ahol valamennyi, az állandó kínálatban kapható friss hús és tojás kiváló minőségű, kedvező árú, és kizárólag magyar forrásból származik.

Olvasói sztorik