Flickr/modellfleugzeug
Otthon készült

Húsvéti ínyenc falat a pácolt tojás

Igazi ínyencség, ami húsvétkor is nagy tetszést arat.

Közeledik húsvét, és ilyenkor azon gondolkozunk, milyen újdonságokat próbáljunk ki a már bevett fogások mellett. A főszerepbe egyértelműen a tojás kerül, főzve és festve-hímezve egyaránt.

A németek köztudottan igazi ínyencek a húsvéti fogásokat illetően, érdemes ellesni tőlük ennek az ínyenc tojásnak a receptjét is. Így elkészítve még azok is megeszik majd a húsvétra feltálalt tojást, akik egyébként nem különösebben vannak oda a főtt tojás receptváltozataiért. Saját tapasztalat, hogy a gyerekek is lelkesen bontogatják és falatozzák a sós pácléből elővarázsolt tojásokat.

“Soleier”: ecetes-sós lében pácolt tojás

Flickr/Chironius Soleier

Hozzávalók:

  • 10 db tojás
  • 7,5 dl víz
  • 50 g só
  • 1 kis fej vöröshagyma és 2-3 vöröshagymának a héja
  • 1 dl vörösborecet
  • 2-3 babérlevél
  • pár szál friss kakukkfű (vagy ízlés szerint egyéb zöldfűszer: kapor, rozmaring)
  • pár szem bors, köménymag, szegfűbors, szegfűszeg, igény szerint mustármag

Elkészítése:

  • Először vegyünk elő egy vagy két befőttesüveget, amibe gond nélkül belefér 10 db tojás.
  • Főzzük jó keményre a tojásokat tíz perc alatt (de minimum nyolc percig forrástól számítva).
  • Forraljuk fel a vizet.
  • Adjuk hozzá a fűszereket, a félbe vágott vöröshagymát és a hagymahéjat.
  • Főzzük újraforrástól pár percig, míg a só jól feloldódik.
  • Tegyük félre a páclevet, hogy egy kicsit hűljön.
  • A tojásokat hengergessük meg finoman, hogy apró repedések keletkezzenek rajta.
  • Tegyük a tojásokat a befőttesüvegbe vagy üvegekbe, és öntsük fel a meleg, de már nem forró páclével.
  • Nem kell hűtőben tárolni, és három nap állás után már fogyasztható is.
  • Három hétig eláll szobahőmérsékleten is.

A németek kiveszik a félbevágott tojás sárgáját, a fehérjét meglocsolják pici balzsamecettel, olívaolajjal, és tesznek rá leheletnyi mustárt is, majd visszateszik a fehérjecsónakba a sárgáját, úgy fogyasztják. De a mi piros aranyunkkal is isteni lesz.

Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó
Ez a tojásos falat a mennyei reggelik királya
Ünnepivé varázsolja a reggelit az Egg Benedict.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.