Ötvenezer gyufaszálból készült el az alföldi város temploma

A következő makett a Fekete gyöngy vitorlás lesz.

Száztízezer gyufaszálból készült el a Titanic, de az Eiffel torony vagy a birodalmi csillagromboló sem áll kevesebb gyufaszálból a ceglédi Kovács Péter birodalmában, ahol egymás mellett sorakoznak a bámulatos, aprólékos munkával elkészült, méretarányos makettek.

Kapcsolódó
Balatoni kastéllyal gazdagodott a nyugdíjas pécsi rendőr
A makett 43 centiméter hosszú, 28 centiméter széles és 26 centiméter magas.

Az alkotások száma nemrég tovább bővült, elkészült ugyanis a Ceglédi Református Nagytemplom mása, amihez Péter ötvenezer gyufát használt fel. Vele beszélgettem.

Hogyan jött az életedbe a makettezés?

Mindig is maketteztem, engem ez kapcsolt ki és töltött fel egy fárasztó munkanap után. Komolyabban 5 éve kezdtem, akkor láttam egy angol mérnök munkáját, aki a Titanicot gyufából alkotta meg, ez ösztönzött arra, hogy én is gyufaszálból kezdjek alkotni.

Kovács Péter

Miért a Nagytemplomra esett a választásod?

Az első munkám öt évvel ezelőtt egy Boeing 747-es repülőgép volt, ami 110 centiméter hosszúra és 120 centiméter szélesre sikerült, harmincötezer gyufa felhasználásával. Elkészülte után gondoltam, hogy ha ez sikerült, akkor én is megpróbálom elkészíteni a Titanicot. El is készült, aztán nem volt megállás, sorban jöttek az alkotások: egy vw t1 kisbusz, az Eiffel torony, egy uh1 helikopter, a birodalmi csillagromboló és most lett kész a Ceglédi Református Nagytemplom. Mivel Cegléden élek, gondoltam, a munkáim között legyen olyan is, ami a városomhoz, lakóhelyemhez köthető.

Mit kell tudnunk róla?

A makett 1 méter széles 1.25 méter hosszú és 1.35 méter magas lett. Hungarocellből állítottam össze, erre faragasztó segítségével mintegy ötvenezer darab gyufaszálat ragasztottam. Próbáltam méretarányosan megcsinálni, ugyanúgy, ahogy a többi alkotásomat is. Mindegyik makettemet egy kisebb műanyag makett alapján csináltam eddig, de a templomot helyben készített fotók segítségével alkottam meg. Tavaly karácsonykor kezdtem el és nemrég fejeztem be, tehát nagyjából négy hónapig dolgoztam rajta.

Kovács Péter

Mindegyik munkád monumentális, de melyik a legnagyobb?

A birodalmi csillagromboló, ami száznegyven-százhatvanezer darab gyufaszálból áll jelenleg, de még nincs is kész teljesen. Ezután fogom folytatni. Ő már több mint egy éve készül és legalább még egy két hónap munka vár rám. Ha sikerül befejeznem a Fekete gyöngy vitorlás vagy a Victory vitorlás hű mása következik.

Hol lehet ezeket a gyönyörű alkotásokat megnézni?

Egyelőre nálam tekinthetők meg, de ha sikerül, talán létrejön egy állandó kiállítás itt a városban.

Mi szurkolunk Péternek, hogy így legyen.

Kovács Péter
Kovács Péter
Kovács Péter
Kovács Péter
Kovács Péter
Kovács Péter
Kovács Péter
Kovács Péter
Kovács Péter
Kovács Péter
Kapcsolódó
Bámulatos sakkasztal lett az öreg hokedliből
Csak azért, mert régi és poros, még nem kell kidobni. Egy kis kreativitással megszülethet a csoda.